<p>Living in Attunement</p>

Living in Attunement

(Foto: Wim Houben)

Denken onder een ruimere hemel

We zijn druk aan het verhuizen en geheel tegen mijn gewoonte in heb ik vooraf geprobeerd alles tot in de puntjes te regelen. Koop en verkoop van woningen, opzeggen en afsluiten van verzekeringen, internet, energiecontracten, installatie zonnepanelen, reserveren verhuisbusje, hulp regelen; slechts een kleine greep uit wat een goed geoliede verhuizing had moeten worden. Maar, zoals Lennon al zo treffend onder woorden wist te brengen: “Life is what happens to you while you're busy making other plans.”

Er gaat al snel van alles mis. Winkels blijken in quarantaine, de schilder begint wat later, de aansluiting van het internet hapert waardoor de zonnepanelen niet volledig geïnstalleerd kunnen worden en vlak voor de overdacht loop ik een pijnlijke ontsteking op in mijn been waardoor ik nauwelijks kan lopen. Ik zie hoe mijn vrouw ploetert om de nieuwe woning een poetsbeurt te geven terwijl ondertussen kasten, bank, eettafel, stoelen en tapijt bezorgd worden. De woonkamer staat vol en de verhuizing moet nog beginnen...

Zo zittend in de kamer kon ik niet veel anders doen dan de pril ontstane behoefte aan controle in mij de deur te wijzen. Het leven is nu eenmaal groter en complexer dan de gewenste voorstelling die we ervan maken. Al met al was ik trekjes gaan vertonen waarvoor ik normaal gesproken niet zo gevoelig ben. Mijn lontje was korter dan ik wilde toegeven omdat het niet ging zoals ik wilde en ineens kan ik dat veel beter begrijpen. En dan snap ik het. Het is alsof in het plannen mijn wil bevroren is geraakt en daarmee zijn wendbaarheid heeft verloren. Ik besef ook dat ik het geluk heb zo naar mijn eigen gedrag te kunnen kijken zonder er helemaal in verloren te zijn. En wanneer mijn vrouw dan zegt “je moet het loslaten en het opnieuw een kans geven” slaak ik een diepe bevrijdende zucht: inderdaad, ik moet het 'vrij' laten. Met een ruimere blik kijken en zien wat wél mogelijk is.

Wonderlijk genoeg blijkt dan ineens dat een 5-tal oud leerlingen de 2e week wel kunnen helpen, waar dit eerst niet kon. Een collega kan gemakkelijk schuiven en een buurtgenoot steekt een extra dagje zijn handen toe. De antibiotica slaat verassend goed aan en ik blijk de verhuisbus toch te kunnen besturen. De schilder is net op tijd klaar met het binnenwerk zodat het meubilair met hulp in elkaar kan worden gezet. En als bonus, misschien om de les nog maar eens extra goed te leren, krijg ik ook nog bericht dat het internet ineens toch geregeld is, en op de dag dat deze column verschijnt tegelijk met de zonnepanelen geïnstalleerd kan worden.

Er bestaat een plantje dat de gewoonte heeft om in bloei zijn bloempjes steevast te richten op de zon. Er zijn verschillende varianten die allemaal lekker ruiken, er mooi uitzien en in de juiste handen ook nog een krachtige medicinale werking hebben. Het gaat om de Zonnewende of, meer wetenschappelijk, om de Heliotroop. Het toont in alle eenvoud een weldadige manier van leven.

Hubertus Bahorie

Wat wij plannen gebeurt altijd onder een veel ruimere hemel

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden