<p>Wetenschappers printen levend materiaal</p>

Wetenschappers printen levend materiaal

(Foto: Bron: TU Delft)

Onderzoekers printen levend materiaal

Wetenschappers aan de TU Delft hebben een levend materiaal gemaakt, dat tegelijkertijd stevig en flexibel is. Ze gebruikten levende, fotosynthetische algencellen die met behulp van een 3D-printer op het materiaal aangebracht werden. Het levende materiaal is 100% organisch en biologisch afbreekbaar en kan worden toegepast als kunstmatige bladeren of als levende sensoren.

Door Martijn Boerkamp

Delft -TU Delft onderzoekers hebben voor het eerst een levend materiaal gemaakt, dat stevig en flexibel is. De technologie is ontwikkeld door een team onder leiding van universitair hoofddocent Marie-Eve Aubin Tam van de faculteit Technische Natuurwetenschappen en collega’s van de faculteit Industrial Design. De technologie bestaat uit een 3D-printtechniek, die het mogelijk maakt om grote volumes te printen, en goedkope grondstoffen gebruikt. Daarnaast voedt het zich met koolstofdioxide uit de lucht en kunnen de cellen zichzelf blijven delen om zodoende meer van het materiaal te produceren.

Hoe werkt het

De 3D-printtechniek is te vergelijken met een normale printer, die papier en inkt gebruikt. Als papier wordt bacteriële cellulose gebruikt. Dit is een niet-levende, organische verbinding; geproduceerd door bacteriën. Het materiaal is flexibel en stevig en behoudt heel goed zijn vorm, ook als je het op allerlei manieren probeert te vervormen. Vervolgens worden levende algencellen aan het materiaal toegevoegd, op een vergelijkbare manier waarop een normale printer inkt op papier aanbrengt.

Het eerste resultaat paste nog in een petrischaaltje. Collega onderzoekers van de faculteit Industrial Design schaalden de technologie op en produceerden daarmee een ware levende sjaal.

Toepassingen

Volgens hoofdonderzoeker Aubin Tam is het materiaal uitermate geschikt als kunstmatige bladeren. Je kan het dus goed gebruiken op plekken waar planten moeilijk groeien. Ideaal bijvoorbeeld voor een toekomstige ruimtereis. Zij legt uit: “De algen zijn fotosynthetische cellen: onder invloed van zonlicht zetten ze koolstofdioxide en water om in suikers. Maar algen kun je ook gebruiken om ander materiaal te laten produceren; zoals brandstof of polymeren. Daarnaast heeft het geen voedingsbodem nodig, zoals planten dat wel nodig hebben. Maar ook als sensor kan ons materiaal goed functioneren. Net als ieder levend wezen reageert het op zonlicht, warmte of andere prikkels uit de omgeving.“

Toekomstplannen

Aubin Tam ziet een wereld waarin levend materiaal een deel van ons leven uit gaat maken. “Ons materiaal leeft echt: het voedt zich, produceert en reageert. Je kan er dus producten uit maken die echt leven, die dingen voelen en ook doodgaan. Daarnaast is het 100% natuurlijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden