<p>Tijn Noordenbos - De tafel van Delft</p>

Tijn Noordenbos - De tafel van Delft

(Foto: Viona de Jong)

Wat is normaal?

Overdenking van Tijn

Gelukkig het zal niet lang meer duren of we gaan weer terug naar normaal. Naar wat? Naar normaal. Ah, het normaal van voor de hele corona-ellende. Nou dat werd tijd, we hebben het zo vreselijk gemist allemaal. Ja, zeker maar ik vraag me eigenlijk nu na dat jaar wel af, wat is normaal. Er zijn zoveel verschillende normalen. Bijvoorbeeld, is het weer normaal als we gewoon weer tot in de kleine uurtjes mogen doorzuipen, lam de straat op, om de hoek even over je nek gaan en daarna voor de lol ook nog even een fiets in het water kieperen: ,,ha,ha,ha, wat hebben we gisteravond gelachen.”

“Dan blijf ik wel letters neerzetten”

Of is het nu weer heel normaal dat we voor een prikkie de hele wereld over vliegen, moet toch kunnen, lekker joh in je zwemtenue de hele dag aan het zwembad liggen en tussendoor onbeperkt je buikje vol proppen en alles mag je drinken wat je maar wil. De ober, de enige bewoner van het land waar je bent, “uh waar waren we eigenlijk”, kieperen we in een dronken bui even het bad in en verder hebben we geen inboorlingen gezien.

Of wat te zeggen van shop till you drop? Voor corona een hele verantwoorde hobby voor menig vrouw, maar nu na een jaar van, soms, een beetje bezinning, misschien een idee om te zeggen, daar houd ik mee op. En zeker geen goedkope shit die je na 2 keer dragen kan weggooien. En waarvan in ieder geval het gros een paar maanden later in de kringloopwinkel terechtkomt vaak nog met het prijsje eraan.

En is er een relatie tussen de pandemie en hoe we met de wereld omgaan. Vervuiling, overproductie, voedselverspilling, veel te veel reizen. Moeten we daar dan niet met hoge spoed wat aan doen, of zeggen we gewoon” ach joh er zijn altijd wel van die dipjes op de wereld geweest. Houd eens op ouwe zuurpruim”?

Nou ik heb er nog wel een paar. Hoe moet het met de zorg verder, blijven we het zuinig aan doen of gaat er veel meer geld heen? En het onderwijs, daar kan ook nog wel wat meer gedaan worden, en de politie en justitie en nog meer van die overheidsfuncties die allemaal worstelen om het voor elkaar te krijgen. Zijn we niet al decennia veel te veel bezig met onze welvaart en blijft het welzijn zwaar achter? Het is maar een vraag. Rutte belooft dat hij het heel anders gaat doen, maar iemand die ooit bedacht dat we de dividendbelasting voor 2 miljard moesten afschaffen, wat voor een keuzes is zo iemand gewend te maken. En gaat dit dan echt veranderen, krijgen we echt een heel ander land?

Als ik zo de afgelopen verkiezingen bekijk, dan heb ik zo mijn twijfels, maar misschien zit ik een beetje te somberen. Laat ik dan maar hopen dat iedereen mij daar vanaf gaat helpen. Dat zou ik heel erg aardig van jullie vinden. Dan blijf ik wel letters neerzetten.

Tijn Noordenbos, kunstenaar, ondernemer en talkshowhost

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden