Foto:

38CC knapt Halsteeg op met Middeleeuwse grafitti

Op initiatief van 38CC heeft de Halsteeg een kunstzinnige opknapbeurt gekregen. In samenwerking met de gemeente Delft en de buren van ontwerpbureau Zoetmulder werd een kunstopdracht uitgeschreven om het elektriciteitshuisje en zeven deuren en panelen in de steeg te verfraaien. Dat was hard nodig, de steeg zag er niet meer uit.

Kunstenaar Job Wouters heeft met sierlijke zelfontworpen letters woorden geschilderd die verwijzen naar de geschiedenis van de steeg. ‘Pompeye’ lezen we, de naam van het hondje van Willem van Oranje. Die heeft hier vast rondgescharreld. De steeg achter de Visbanken lag namelijk vlak bij zijn vroegere huis, het Prinsenhof. ‘Pantouffelaer, claddaert, drimmer, coelpap’: het zijn Middelnederlandse schimpwoorden door Wouters aangebracht, die je even mee terug nemen in de tijd. Het lijkt wel Middeleeuwse graffiti.

Bij de verhuizing naar de Papenstraat had de politiek de wens uitgesproken dat 38CC een positieve impuls zou geven aan de nieuwe omgeving. 38CC liet direct haar oog vallen op de verwaarloosde Halsteeg. Met een goed kunstwerk zou dit een aantrekkelijke steeg kunnen worden. Bij de kunstopdracht is expliciet gekozen voor tekst, daarmee verwijzend naar drukkerij Meinema, die decennialang in het pand van 38CC was gehuisvest. Uit de drie schetsontwerpen die eind 2020 zijn gepresenteerd is unaniem het ontwerp van Wouters gekozen. Wouters, bekend van muurschilderingen voor de Bijenkorf in Amsterdam en shows van modeontwerper Dries van Noten, maakt monumentale muurschilderingen waarin tekst niet alleen tekst is, maar ook functioneert als beeld. Door handmatig woorden te schilderen ontwikkelt hij nieuwe lettertypes. Zo bevindt zijn werk zich tussen kunst, typografie en vormgeving.

Ter voorbereiding op zijn schetsontwerp voor de Halsteeg las Wouters archiefteksten over gebruikers van de steeg vroeger. Daarbij kwam hij niet alleen het verhaal van het hondje van Willem van Oranje tegen, hij ontdekte ook tientallen oude (scheld)woorden. Wat hem raakte was de bloemrijke en bijna lieflijk klinkende schuttingtaal en betoverende en verdwenen woorden als Avondspronck. Dat laatste betekent zoiets als dansen op straat ’s avonds laat. Net als de studenten van Huize Tarzan, aan het begin van de steeg, tegenwoordig op een mooie zomeravond nog wel eens doen. Deze tot de verbeelding sprekende woorden zijn met de hand in prachtige letters in de steeg geschilderd. In het hardblauw, felrood en gitzwart, kleuren die drukkers gebruiken. Zo brengt hij verleden en heden, ambacht en graffiti, kunst en vormgeving in één groot gebaar samen en geeft hij de Halsteeg en passant nieuwe allure.

 De Halsteeg is gelegen tussen de Hippolitusbuurt en de Papenstraat, achter de Visbanken, 10 minuten lopen station Delft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden