Medicijnen testen op onze eigen cellen voor effectieve behandeling.
Medicijnen testen op onze eigen cellen voor effectieve behandeling. (Foto: Bron: Bi/ond)

Effectieve medicatie voor hartpatiënten

Kan iedere patiënt binnenkort een behandeling krijgen die op maat is gemaakt? Als het aan de Delftse startup Bi/ond ligt wel. Hun technologie, om je eigen cellen op hun chip in het lab te laten groeien, is nu op de markt.

Door Martijn Boerkamp

Delft -De Yes!Delft startup Bi/ond brengt een nieuwe technologie op de markt, die gepersonaliseerde medicatie mogelijk maakt. Bij hun technologie groeien lichaamseigen cellen op een speciaal ontworpen chip, om zodoende spierweefsel en bloedvaten te krijgen. De chip kan een doorbraak betekenen voor effectieve behandeling van hartpatiënten en laat daarnaast ook veelbelovende resultaten zien voor de behandeling van kanker.

Medicatie

Als we ziek zijn, hebben we vaak toegang tot een scala aan medicijnen. Deze zijn allemaal uitvoerig getest voordat ze op de markt komen. Maar ieder persoon is anders, dus medicijnen reageren ook vaak anders van persoon op persoon. Het gaat nog een stapje verder: medicijnen worden vaak getest op personen die het gemiddelde van de samenleving moeten voorstellen. Met als gevolg dat vaak blanke mannen van middelbare leeftijd onderdeel van deze studies zijn. Als je dus een vrouw bent, of een man van een ander ras of andere leeftijd, reageert zo’n medicijn misschien heel anders op jou.

Orgaan op een chip

Bi/ond wil daar verandering in brengen. Zij brengen een speciale chip op de markt, waarin menselijke cellen kunnen groeien. In het bijzonder spiercellen en bloedvatcellen. Dit leidt tot levend spierweefsel, dat voeding krijgt via een microkanaal met een echte bloedvatwand. Het spierweefsel reageert op prikkelingen en voedt zich; net zoals een normale spier. Het gedraagt zich als een kleine versie van je hart en is daarmee een orgaan op een chip. Medische wetenschappers kunnen het gebruiken om medicatie voor hartpatiënten te testen. Het proces om te zien of medicatie goed bij de patiënt aanslaat, kan nu dus in het lab gebeuren. Voordat de patiënt de medicatie krijgt toegediend, weet de dokter al of het effectief is.

Toekomstplannen

Cinzia Silvestri is één van de oprichters van Bi/ond. Ze legt uit dat hun product in de toekomst écht het verschil gaat maken. “Ons product zorgt voor hogere overlevingskansen van patiënten. Want er wordt geen onnodige tijd verspild door medicatie op de patiënt te moeten testen. En hiermee gaat ook de kwaliteit van leven van de patiënt omhoog. De technologie is nu ontwikkeld voor hartpatiënten, maar een project dat wij nu uitvoeren met het Leids Universitair Medisch Centrum laat zien dat ook kankercellen twee weken in onze chip kunnen overleven. Dit is net lang genoeg om medicatie uit te testen en zodoende de patiënt een effectieve behandeling te geven. En dat is natuurlijk geweldig nieuws! Wij bij Bi/ond zijn echt trots op ons product en we staan klaar voor deze revolutie op het gebied van persoonlijke medicatie.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden