Foto: Richard van der Ster

Richard was bij het songfestival in Ahoy

Richard van der Ster (29) reageerde direct op het oproepje van Indebuurt over het songfestival. Het toeval wil dat Richard de allergrootste songfestival fan van Delft is, aldus Richard zelf. Hij zat dinsdagmiddag in het publiek bij de generale repetitie van de eerste halve finale. “Het was zo waanzinnig gaaf!”

Delft - Richard volgt het Eurovisie Songfestival op de voet sinds dat hij een kind was. “Jaarlijks worden de eerste nummers al in januari naar buiten gebracht, dan begint de voorpret al. Ik volg alles wat over de nieuwe editie wordt losgelaten en ik weet precies wat de bookmakers te zeggen hebben. Ook gaf ik jaarlijks (vóór de pandemie) een groot feest op de avond van de finale.” Zijn favoriete act aller tijden? “Lastig, maar de Zweedse inzending uit 2012 Euphoria staat zeker in mijn top drie. Vóór Euphoria was het songfestival namelijk een beetje truttig en durfde ik echt niet te zeggen dat ik het leuk vind om te volgen. Dit nummer veranderde het imago van de show volledig.” Richard had vorig jaar kaartjes gewonnen voor deze allereerste show van de week. Zijn zwager Dylan was de uitverkorene die hem mocht vergezellen afgelopen dinsdag. Voordat ze naar de show mochten, moesten ze eerst door de teststraat in Rotterdam. Daarna was het dan eindelijk zover: de generale repetitie van de eerste halve finale. “De generale repetitie is precies hetzelfde als de show die ’s avonds live op tv is: elk grapje en elke beweging is ingestudeerd. Alleen de uitslag is dan nog nep”, vertelt Richard.

Onwennig na lockdown

“Het voelde extra speciaal om sinds lange tijd weer bij zo een groot evenement te zijn. Voor een aantal mensen in het publiek was het wel een beetje onwennig, zag ik. Sommigen hielden hun mondkapje liever de hele show op, anderen gingen juist helemaal los.”

“De show was waanzinnig! Ik heb nog nooit een concert of evenement meegemaakt met zoveel lichten en special effects. Ik vond het extra leuk dat je vanuit de zaal goed kunt zien wat er achter de schermen gebeurt. Het verbaasde me bijvoorbeeld hoe snel een hele set wordt op- en afgebouwd. Dit doet de crew binnen dertig seconden. Ook de sfeer vond ik heel bijzonder en gezellig; voor iedereen werd keihard gejuicht en geklapt. Het was geweldig! Ik ben ook best wel trots op ons land, want sommige jaren merk je dat de presentatie of de show niet zo soepeltjes loopt. Deze editie is onwijs strak: alles is ‘op zijn Nederlands’ tot in de puntjes geregeld.”

Hoe Nederland dit jaar gaat scoren vroegen wij hem afgelopen woensdag. “Ik vind het een leuk nummer met een goed statement voor in deze tijd, maar denk zeker niet dat we hoog eindigen. Ik denk dat Nederland één na laatste wordt.” Duitsland eindigt volgens hem als laatste: “Vreselijk, net alsof ze veertig verschillende nummers in één lied proppen.” De beste act van de eerste halve finale? Dat was Oekraïne met het nummer Shum, vindt Richard. “Het is een heel heftig nummer, maar zo gaaf! Iedereen ging dansen tijdens dat optreden”. Toch verwacht Richard niet dat Oekraïne in de top drie eindigt. “Ik denk dat Frankrijk en Italië zeker in de top drie eindigen, samen met Bulgarije als grote verrassing. Voorgaande jaren zijn mijn voorspellingen altijd uitgekomen en vind ik het heel makkelijk om de grote winnaar te voorspellen. Dit jaar is het lastiger, omdat de genres erg uiteenlopen; van Frans chanson tot harde rock. Mijn persoonlijke favoriet is Bulgarije, maar ik denk toch dat Frankrijk wint.” Richard zou de grootste songfestivalfan van Delft niet zijn als hij niet naar nog een show gaat. Toen wij Richard spraken had hij al kaarten voor de tweede halve finale en hoopte ook nog kaartjes voor de finale te scoren. Onze Douze Points gaan in ieder geval naar Richard voor zijn leuke verhaal! Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer over Delft lezen? Ga dan naar de site.

‘Ik ben de allergrootste fan van Delft’

Robin Pakvis

Indebuurt.nl/delft

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden