<p>Noa verrast overstekende wandelaars op het zebrapad</p>

Noa verrast overstekende wandelaars op het zebrapad

(Foto: Michel Kort)

Noa (16) gaat freerunnen in Griekenland

Zo’n tweeënhalf jaar geleden was de zestienjarige Noa Diorgina Man al eens sporter van de week omdat ze zilver won bij de Worldcup freerunnen. Intussen zat Noa niet stil en nu is ze als jongste deelnemer ooit geselecteerd voor de Redbull Art of Motion in Griekenland op 10 juli. Dit is voor freerunners naast de world cups de meest prestigieuze wedstrijd om voor geselecteerd te worden. Noa is als enige Nederlander door naar dit wereldwijde event.

Door Annemarie de Vries

Delft - Niet alleen is ze de enige Nederlandse deelneemster, ze is ook nog eens de jongste deelneemster ooit. “Ik was net les aan het geven toen mijn coach mij belde, dat ik geplaatst was”, vertelt Noa: “Ik had het niet verwacht.” De deelnemers moesten een fimpje maken met een overzicht van hun beste runs en dat insturen. De beste zes gaan gelijk naar de finale, andere deelnemers moeten eerst nog voorronden doen. “Ik bleek zelfs als eerste geplaatst”, gaat de Delftse verder: “Dat is een groot voordeel, want dat betekent dat ik als laatste mijn run mag doen. Dan kan ik eerst naar de anderen kijken en indien nodig nog wat veranderen.”

Veel trainen en veel eten

Om op dit topniveau te kunnen freerunnen lukt niet zomaar. Noa: “Ik train bijna elke dag, maar ik moet nu verplicht twee rustdagen inbouwen om mijn lichaam rust te geven. De andere dagen train ik meestal twee keer per dag.” Behalve het freerunnen zelf doet ze ook veel crossfit trainingen om haar spieren sterker te maken. “En ik moet ook goed op mijn eten letten,” lacht ze: “niet om af te vallen zoals sommige mensen denken, maar om te zorgen dat ik juist niet afval. Ik verbrand zoveel op een dag, daar is bijna niet tegenop te eten. En ik moet juist zorgen dat ik mijn kracht behoud, dus dat ik van alles genoeg binnen krijg zoals eiwitten, koolhydraten, maar ook mineralen zoals magnesium.”

‘De snijplank van de Salami was ideaal voor mijn dubbele flip’

De salami

Afgelopen periode was de trainingslocatie van Noa gesloten in verband met de coronamaatregelen, maar daar had ze een mooi alternatief voor gevonden in de vorm van het kunstwerk de Salami in de TU wijk: “De hoge snijplank was ideaal om mijn dubbele flip te oefenen.” Behalve naar Griekenland gaat Noa ook nog in september met TeamNL naar Montpellier voor de Worldcup.

Coronamaatregelen

Hopelijk zijn de coronamaatregelen dan wel verleden tijd, want voor Griekenland is dat nog wel een dingetje. “Ik ga drie weken van tevoren in quarantaine”, vertelt ze en waarschijnlijk kan alleen mijn coach mee, want toeschouwers zijn niet toegestaan. De wedstrijden zijn zelfs op een boot, zodat de organisatie zeker weet dat niemand stiekem komt kijken. Gelukkig voor de ouders van Noa, en voor geïnteresseerde Delftenaren, is de wedstrijd live te volgen via Redbull tv.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden