<p>Oude kaart met orkest de Ramblers</p>

Oude kaart met orkest de Ramblers

(Foto:)

De bevrijding is een langdurig feest geworden

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Ik ben bij Calve weggegaan, ben bij De Lichthoek (F.G. Meijer) als elektricien gaan werken. Er werden straatfeesten georganiseerd, op de Markt was het vanaf zaterdag een grote mensenmassa, waar alles vandaan kwam was een raadsel.

De eerste was de Pieterstraat, wij werden gevraagd om de muziek te verzorgen, de heer Meijer ging daar in mee. Hij had van een familielid, die in een duikboot in de Rotterdamse haven lag, wat bijzondere platen gehad, om er een te noemen Rum en Coca Cola, die hadden wij nog nooit gehoord. In de voorkamer van een bewoner werd de platenspeler opgesteld en de luidsprekers werden in de straat opgehangen, het feest kon beginnen. Om 12 uur werd de eerste plaat gedraaid, na een paar uur kon er geen mens meer bij.

Waar alles vandaan kwam niemand wist het, er was genoeg te eten en te drinken, alles was prima georganiseerd. Ik zat tot laat in de avond platen te draaien, ook op verzoek, ik heb daar een weekgeld verdiend. De andere dag begonnen we weer om 12 uur, het was al overvol en gezellig, er werd gedanst gehost, kortom hier werd de vrijheid gevierd tot in de late uurtjes. De Pieterstraat was een straat in de binnenstad waar iedereen uit heel Delft de weg in wist te vinden wat betreft feesten zonder problemen. Op de maat van de muziek werd er promenade gelopen, ik ontmoette daar veel voetbalvrienden en veel middenstanders, iedereen was gelijk.

Waar we het ook gezellig hadden was in de Warmoeziersraat, met als zijstraat de doodlopende Kweekerijstraat, ook daar kon je de vrijheid proeven. Het liep wat uit naar de smalle kant van de Buitenwatersloot, ook daar vroegen we ons af hoe dit zo snel geregeld was. Voor wat oudere mensen was ook een plekje geregeld, een paar stoelen en een tafeltje, er was gezorgd voor een hapje en een drankje, daar viel de muziek in de smaak. Ik had allerlei platen bij mij o.a Cees de Lange, de Ramblers met wie is Loesje, niet te vergeten Louis Armstrong. De smartlappen uit de Jordaan werden door honderden mensen meegezongen. Dit heeft z’n indruk op mij gemaakt dat ik er zeker op terug kom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden