Foto: Fleur van der Sluis
Foto: Fleur van der Sluis (Foto: )

Fleur bracht haar eerste jeugdboek uit

Delftenaar Fleur van der Sluis (25) was altijd al gek op schrijven, maar hing dit niet aan de grote klok. Haar omgeving was dan ook verrast toen ze een jeugdboek uitbracht. Haar ervaring als pedagoog vormde de inspiratiebron.

Delft - Naast haar drukke baan als pedagoog en kinderbegeleider werkt ze als freelance redacteur bij een uitgeverij. In de avonden en weekenden maakt ze tijd vrij voor haar grote hobby: verhalen schrijven.

“Ik ben altijd al gek geweest op schrijven, maar toch hield ik dit altijd verborgen voor de buitenwereld. De verhalen die ik schreef maakte ik nooit af, omdat ik vaak vastliep bij het einde. Daarnaast voelen de verhalen die ik schreef als iets erg persoonlijks.”

Fleur schrijft voornamelijk jeugdverhalen over hedendaagse problemen in het gezin, met vrienden of op school. Door haar achtergrond in de pedagogiek spreekt haar dit erg aan. “Ik ben niet zo’n fan van fantasy boeken”, vult Fleur aan. “In plaats daarvan haal ik graag inspiratie uit mijn werk als pedagoog en kinderbegeleider.”

Schrijfwedstrijd

Tijdens haar studie liep Fleur stage bij een uitgeverij. Daar hielp ze met de organisatie van een schrijfwedstrijd, waar maar liefst drie contracten uit volgden. “Dat bracht mij op het idee om zelf ook eens aan zo’n wedstrijd mee te doen. Zonder ingang en connecties is het namelijk erg lastig om een verhaal te laten publiceren.”

Zo gezegd, zo gedaan. Door op het internet te zoeken naar ‘schrijfwedstrijd jeugdboek’ kwam Fleur bij Uitgeverij Kluitman terecht. Zij zochten een schrijver voor een jeugdboek over voetbal. ‘Houd je van schrijven en houd je van voetbal?’ Stond er bij de oproep. “Nee, eigenlijk weet ik niets van voetbal, dacht ik toen nog. Maar toen ben ik toch gaan schrijven. Ik moest nog een week nadenken of ik dit wel kon insturen. Het was eigenlijk wel een erg leuk verhaal, dus ik besloot het werk in te sturen. Eigenlijk was ik door al dat twijfelen iets te laat met mijn inzending, maar ik verwachtte er dan ook niet veel van.”

“Een maand later ontving ik een reactie. De wedstrijd was ik ondertussen bijna vergeten. Voordat ik het mailtje opende, zag ik de afwijzing in mijn gedachten al voor me. Maar tot mijn verbazing was niets minder waar: van de ruim veertig aanmeldingen behoorde ik tot de top drie! Ik vertelde het direct in alle enthousiasme aan mijn collega’s. Zij wisten toen nog niet dat schrijven zoveel voor mij betekent en reageerden daardoor flauwtjes met ‘oh leuk’ en gingen snel weer door met werk. Achteraf hebben we daar hard om gelachen.”

“Een paar dagen nadat ik kennismaakte met de jury bij de uitgeverij kreeg ik goed nieuws. Ik was uitgekozen om de jeugdserie te schrijven!” Nu, ruim een jaar later, is het boek van Fleur uit. “Dit is als een droom die uitkomt”, vertelt Fleur.

Het verhaal

Het verhaal gaat over elfjarige Sara die flink baalt van de verhuizing naar het huis van haar moeders nieuwe vriend. Het gaat dus eigenlijk over problemen binnen een samengesteld gezin. Het saaie dorp waar Sara nu woont, heeft geen meidenvoetbalteam. Ze zet daarom een eigen team op, maar dat gaat niet zonder vallen en opstaan. Het boek is bedoeld voor jeugd vanaf 8 jaar.

“Iedereen in mijn omgeving is superenthousiast over- en geïnteresseerd in het boek. Ik heb hele leuke reacties gehad! Ook ben erg trots dat mijn boek nu in de etalage bij Paagman ligt.”

“Afhankelijk van hoe goed dit deel loopt, mag ik ook een vervolg op dit verhaal schrijven. Daarnaast ben ik nu bezig met een futuristisch verhaal voor de jeugd. Ik heb geen idee of ik dit ook daadwerkelijk ga uitbrengen, hoor! Dit verhaal schrijf ik puur vanuit de hobby. Verder zie ik dit niet voor me als fulltime baan, omdat schrijven een best eenzaam beroep kan zijn. Het lijkt mij dan lastig om ergens inspiratie uit te halen. In de toekomst wil ik het schrijven graag blijven combineren met pedagogiek. Ook lijkt het me leuk om in de toekomst te signeren, indien ik wat bekender ben.”

Je vindt Fleurs eerste boek ‘In de Aanval’ bij alle grotere boekhandels.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

‘Dit is een droom die uitkomt’

Robin Pakvis

Indebuurt.nl/delft

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden