<p>Rayan en Mimi in gesprek met de professoren.</p>

Rayan en Mimi in gesprek met de professoren.

(Foto: Jansien van Dijk)

Mimi en Rayan één dag baas van de TU

Mimi en Rayan van basisschool De Horizon uit Delft mochten zich op 10 juni de bazen van de TU Delft noemen. Die dag stond Vice-Rector Magnificus Rob Mudde zijn stoel af voor het programma Baas van Morgen van JINC. Honderden kinderen die opgroeien in wijken met een sociaaleconomische achterstand namen het roer over van politici en directeuren in het hele land.

Delft - Mimi en Rayan werden door Mudde verwelkomd in zijn kamer en het ijs was snel gebroken. Naast Mudde sloten ook hoogleraar Urban Geography Maarten van Ham en docent Structural and Building Engineering Hoessein Alkisaei aan om het met Mimi en Rayan te hebben over het thema ‘gelijke kansen op de werkvloer’. Van Ham was tijdens “Meet the Professor” al een keer bij de kinderen in de klas.

Werkomgeving leren kennen

Om hun werkomgeving beter te leren kennen zetten Mimi en Rayan koers richting de dode kamer. Bij het horen van die naam krijgt Rayan de kriebels. ‘Het lijkt me leuk, maar ik vind het ook wel een beetje eng klinken.’ Die spanning is al snel weg als hij de dode kamer binnenloopt. Mimi en Rayan zijn er letterlijk en figuurlijk een beetje stil van wat ze daar zien. Het horen van hun eigen hartslag maakt zichtbaar indruk. Na de dode kamer volgt ook de nagalmkamer, die in zekere zin het tegengestelde is van de dode kamer.

Flying-V

Al lang droomt Rayan ervan om de Flying-V, een ontwerp voor een zeer energiezuinig type vliegtuig, in het echt te zien. Natuurlijk staat een bezoekje aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek dan ook op de planning. Mimi en Rayan bewonderen het schaalmodel van de Flying-V. Op de vraag of de jonge bazen vinden dat de TU moet doorgaan met het optimaliseren van de Flying-V antwoorden de twee volmondig ‘ja’.

Rake vragen

Inmiddels zijn de scholieren hongerig geworden van al het lopen en praten en is het tijd voor lunch. Ook tijdens de lunch raken de drie niet uitgepraat. Mimi en Rayan leggen Mudde nog wat rake vragen voor. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe je met een lager opleidingsniveau toch op de TU kunt werken. De bazen van morgen eindigen hun avontuur met een online gesprek met alle andere bazen uit Delft. Op de vraag wat het hoogtepunt was van hun dag, hoeft Rayan niet lang na te denken. ‘De Flying-V en het dak van de bibliotheek. Ik viel er bijna vanaf!’. Mimi vond het horen van haar eigen hartslag in de dode kamer het meest indrukwekkend.

JINC en de TU Delft

JINC strijdt voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt.?JINC laat kinderen van 8 tot 16 jaar kennismaken met allerlei beroepen en organisaties. De TU Delft werkt samen met JINC om hetzelfde uitgangspunt: dat je postcode niet je kansen bepaalt.

Van de redactie

“Ik viel bijna van het dak van de bibliotheek af”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden