Anita van der Drift in het lokaal waar het Odensehuis zetelt
Anita van der Drift in het lokaal waar het Odensehuis zetelt (Foto)

U bent welkom in het Odensehuis

Anita van der Drift maakte ooit als vrijwilligster maaltijden klaar voor Tast Toe, kwam via IHBV (instituut hoogbegaafdheid volwassenen) in contact met slimme senioren en met een jonge vrouw die ondersteuning zocht voor haar vader met dementie. Van der Drift vroeg zich af of er een ‘inloophuis’ bestond voor ouderen met geheugenproblemen om elkaar in een prettige omgeving te ontmoeten. Zij ging op zoek naar een mogelijkheid. Nu is zij coördinator van het Odensehuis De Linde, waar ze samenwerkt met zes vrijwilligers.

Door: Marie-Jet Eckebus

DELFT - In de Deense stad Odense werd in 2001 het eerste inloophuis geopend als ontmoetings- en informatieplek voor mensen met (beginnende) dementie of andere geheugenproblemen en hun naasten. Het Delftse Odensehuis zetelt in wijkcentrum De Hofstee in Tanthof en is open op maandag, dinsdag en donderdag tussen 10 en 15 uur. “We bieden een veilige plek waar iedereen vrijuit kan praten en zichzelf kan zijn. Naar een diagnose vragen we niet,” zegt Van der Drift. “Het verschil met andere ontmoetingsplekken voor senioren is, dat onze activiteiten niet van A tot Z worden uitgestippeld. Bezoekers komen en gaan wanneer ze zelf willen en zorgen voor eigen vervoer. We sluiten aan bij de persoonlijke behoeftes van bezoekers. Door hun geheugenproblemen is het soms niet meer mogelijk te werken of een geliefde hobby te beoefenen. Dan gaan we op zoek naar alternatieven. Ik haal graag ‘verborgen talenten’ naar boven. Daarom heb ik de bijeenkomst ‘Tussen talent en haperende hersenen’ ontwikkeld.” Andere activiteiten die regelmatig gehouden worden, zijn: het dementiekompas voor naasten, de maandelijkse film en digitale ondersteuning. “We zijn met Time 4 Your Future in gesprek over een mogelijke samenwerking,” zegt Van der Drift. “Zij hebben een project waarbij jongeren tussen 14 en 27 jaar vrijwilligerswerk doen en hun eigen talenten ontwikkelen. Dat sluit bijvoorbeeld goed aan bij het organiseren van activiteiten.”

Talent gevraagd

Anita van der Drift en de vrijwilligers van het Odensehuis kunnen nog wat helpende handjes en meedenkers gebruiken. Ze zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om uitstapjes te organiseren. Mensen met het talent om activiteiten te verzinnen. Mensen die als host de bezoekers hartelijk welkom heten en van informatie voorzien. Voelt u zich aangesproken? Maak telefonisch een afspraak met Anita van der Drift op tel. 06-2933322.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden