<p>Het team vrouwen vierzonder, achterin zit Ellen Hogerwerf.</p>

Het team vrouwen vierzonder, achterin zit Ellen Hogerwerf.

(Foto: Merijn Soeters)
Sporter van de week

Delftse Roeisters op weg naar Tokio

Met 39 atleten is het roeiteam één van de grootste Nederlandse teams op de Olympische Spelen 2021. Twee roeisters die vanaf 23 juli in Tokio strijden voor Olympisch goud zijn de Delftse studente Laila Youssifou (1996) en de Delftse Ellen Hogerwerf (1989). Youssifou roeit in de vrouwen dubbelvier en Hogerwerf in de vrouwen vierzonder. 

Door Annemarie Oorthuizen

Delft - Voor Hogerwerf wordt het dit jaar de derde keer dat ze roeit op de Olympische Spelen. Ze deed ook mee in 2012 in Londen en in 2016 in Rio de Janeiro. De Spelen in 2020 werden vanwege COVID-19 uitgesteld. “Dat was in eerste instantie een teleurstelling,” vertelt Hogerwerf. “Vorig jaar leefde ik ernaartoe dat Tokio het laatste jaar van mijn roeicarriere zou zijn. Ik moest toen vrij snel beslissen of ik toch nog een jaar door wilde gaan. Maar ik geloof in mijn team, geniet nog steeds van het roeien en ik wilde dit traject samen met de anderen afmaken. Dat gevoel was heel sterk.” 

“Ik schat onze kansen goed in”

Youssifou roeit in Delft bij Laga. Het wordt de eerste keer dat ze naar de Olympische Spelen gaat. Maar ook voor haar had het uitstel van de Spelen een grote invloed op haar leven. “Voor mij persoonlijk was het een grote klap. Je leeft hiernaartoe en de spelen voelen toch als een kantelpunt in je leven. Na de Spelen wilde ik starten aan een master Technische Bestuurskunde aan de TU Delft. Dit heb ik nu nog een jaar moeten vertragen.”

Ondanks de uitdagingen die corona met zich meebracht hebben de roeisters zich goed kunnen voorbereiden op de spelen en schatten ze hun kansen goed in. “We hebben de intentie om niet met lege handen naar huis te gaan”, zegt Youssifou. “Maar het is een ontzettend sterk veld, we zullen echt ons best moeten doen en gaan niks gratis krijgen.” Ook Hogerwerf heeft veel vertrouwen in haar team: “We gaan heel goed en zijn drie keer Europees kampioen geworden. Maar omdat we vanwege de coronamaatregelen geen wedstrijden meer hebben geroeid tegen teams buiten Europa, zoals Australië, Amerika en China, is het voor ons wel een verrassing hoe zij ervoor staan.”

Behalve dat de Olympische Spelen een jaar vertraagd zijn, zullen er ook een aantal zaken heel anders gaan. Youssifou: “Er zijn heel strikte regels. We zullen elke dag getest worden op corona en er is een speciale corona-app gemaakt voor tijdens de Olympische Spelen die een melding geeft als je in contact bent geweest met iemand die corona heeft.” 

Ook mogen er geen vrienden en familie mee dit jaar. “Dat vind ik wel erg jammer,” geeft Hogerwerf aan. “De afgelopen twee Spelen zijn ze er wel bij geweest. Ook moeten we direct na onze wedstrijden naar huis. De roeiwedstrijden vinden plaats in de 1e week van de Spelen. De 2e week kunnen we dus niet blijven. De vorige keer heb ik toen juist heel veel sporters gezien en daar heb ik erg van genoten. Het zal dit jaar dus echt een heel andere beleving worden.

Hogerwerf roeit in de vrouwen vierzonder. Dit betekent dat ze met vier vrouwen in de boot zitten en elk met één riem roeien. Dit is een nieuwe formatie op de Spelen. “Om mannen en vrouwen gelijk te trekken op de Spelen hebben ze de lichte mannen vierzonder afgeschaft en de vrouwen vierzonder toegevoegd. Dit maakt het wel extra bijzonder.” 

Na de Spelen neemt Hogerwerf definitief afscheid van de topsport. “Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en ik denk eraan om bij een technisch bedrijf te gaan werken waarbij ik de samenwerking in teams ook kan toepassen.” Of we haar nooit meer zien roeien door de Delftse grachten bij haar vereniging Proteus-Eretes laat ze even in het midden: “Misschien dat ik nog iets met coaching ga doen.”Annemarie Oorthuizen

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten