<p>Kustonderzoeker Stefan Aarninkhof over 10 jaar Zandmotor: &ldquo;Huidige klimaatuitdaging vraagt om onderzoek en nog beter begrip over kustontwikkeling&rdquo;</p>

Kustonderzoeker Stefan Aarninkhof over 10 jaar Zandmotor: “Huidige klimaatuitdaging vraagt om onderzoek en nog beter begrip over kustontwikkeling”

(Foto: TU Delft, Frank Auperlé)

Zand aan de horizon 10 jaar zandmotor

Wat gebeurt er als je op grote schaal ingrijpt in een natuurlijk systeem? Die vraag staat centraal bij de Zandmotor, een kunstmatige zandbank in de Noordzee die dit jaar op 1 juli z’n tiende verjaardag viert. Voor hoogleraar Coastal Engineering Stefan Aarninkhof is het project een stepping stone naar een grootschalig klimaatlab langs de Noordzeekust.

Delft/Den Haag - Een opgespoten schiereiland van 21 miljoen kuub zand voor de kust van Kijkduin-Ter Heijde. Met de Zandmotor is een plek gecreëerd waar kustveiligheid, ontwikkeling van natuur en recreatie en het doen van onderzoek hand in hand gaan, zegt kustonderzoeker Stefan Aarninkhof. “De Zandmotor is voor de TU Delft een openluchtlaboratorium in onze achtertuin. Het biedt unieke mogelijkheden om kennis over kustprocessen, zoals zandverplaatsing en duinvorming, te vergroten. Met het oog op klimaatverandering en zeespiegelstijging is dat van groot belang. De huidige uitdagingen vragen om een nog beter begrip van kustontwikkeling.”

Een icoon

De Zandmotor is volgens Aarninkhof in meerdere opzichten een groots en uniek project te noemen. “De hoeveelheid opgespoten zand, tot wel een kilometer uit de kustlijn, is nooit eerder op zo’n grote schaal gedaan. Genoeg om voor minstens twintig jaar de kust te versterken. De samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en wetenschap maakt het bovendien een breed gedragen experiment. Samen vormen we een gouden driehoek. Door al deze elementen mag je de Zandmotor gerust een icoon op het gebied van building with nature noemen.”

Meer informatie

De Zandmotor is een samenwerking van TU Delft, Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland, Deltares, Wageningen Marine Research. Meer informatie: www.dezandmotor.nl

Van de redactie

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten