<p>Selfie van Hans</p>

Selfie van Hans

(Foto: )
Delftenaar van de week

Hans (66) start speelgoedbank

Hans Nieuwpoort ging vorig jaar met pensioen, maar heeft sindsdien niet stilgezeten. Hij is één van de initiatiefnemers van Speelgoedbank Delft.  In Delft zijn er 1750 (!) kinderen die het thuis niet breed hebben. Hun ouders zijn vaak afhankelijk van de voedselbank. Hierdoor blijft er geen geld over voor speelgoed. Zij mogen straks bij de ‘winkel zonder kassa’ wat leuks voor zichzelf uitzoeken. 

Door Robin Pakvis

Delft - “Er bestaat een duidelijke tweedeling in Nederland, ook in Delft. Bij sommige Delftenaren is er speelgoed in overvloed. Zelfs zo dat kinderen uit deze gezinnen de helft van het speelgoed niet eens gebruiken. Bij anderen bestaat er een tekort, zoals mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Zij moeten van ongeveer dertig euro per week rondkomen. Hierdoor blijft er geen geld over voor goed speelgoed. Ik vind dat dit eerlijker kan”, vertelt Hans.

Het ontstaan

Vorig jaar oktober ontstond het idee om een Delftse speelgoedbank te starten voor kinderen van nul tot twaalf jaar. Hans heeft het idee samen met twee andere vrijwilligers van de organisatie Kiwanis Delft’s Blauw opgepakt en uitgewerkt. “We konden gelukkig een beetje afkijken bij Speelgoedbank Woerden”, vertelt Hans. “Deze zaak is een stuk kleiner dan die in Delft. In Woerden gaat het om slechts vijftig kinderen terwijl er in Delft maar liefst 1750 kinderen in aanmerking komen.” Toch durfde Hans deze uitdaging wel aan! Naast zijn motivatie om kinderen blij te willen maken, vindt hij duurzaamheid ook heel belangrijk. “We willen speelgoed van Delftenaren een tweede leven geven.”

Veel hulp

Er komt ontzettend veel kijken bij de opstart van de speelgoedbank: van muren verven tot aan de website bouwen. “Gelukkig krijgen we veel hulp aangeboden. Er hebben zich veel vrijwilligers gemeld en we krijgen spullen gedoneerd. In samenwerking met verhuisbedrijf Van Buuren delen we ‘speelgoededoeldozen’ uit aan mensen die verhuizen en aan kinderen op Delftse scholen. Kinderen kunnen deze dozen vullen met speelgoed dat ze niet meer gebruiken.” Daarnaast heeft Hans veel contact met de Gemeente en andere Delftse organisaties: “  So far so good  !”, zegt hij over dit opstartproces.

Delftse gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank zijn vanaf 4 september op uitnodiging welkom bij de speelgoedbank. Al deze vijfhonderd kinderen ontvangen rond hun verjaardag een tegoedbon, waarmee zij twee stukken speelgoed en een boek mogen uitzoeken. Vanaf januari wil de speelgoedbank ook de 1250 kinderen uit Delftse bijstandsgezinnen uitnodigen. Daarnaast is Hans van plan om rond de feestdagen speciale speelgoedpakketten samen te stellen, waardoor ieder kind in Delft een leuk sinterklaas- of kerstfeest kan vieren.

Speelgoed en vrijwilligers

Dankzij alle aangeboden hulp is de speelgoedbank in Delftstede aan de Phoenixstraat al veel eerder dan verwacht gevuld. Toch is al het speelgoed nog van harte welkom: “We hebben een ruime opslag, dus de grote voorraad die we op het moment hebben, is echt luxeprobleem.” Hans geeft aan dat er vooral veel behoefte is aan speelgoed voor de wat oudere kinderen (6 -12 jaar).

Heb je thuis nog net speelgoed liggen? De speelgoedbank is vanaf 3 juli elke zaterdag geopend voor inzameling. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom bij Speelgoedbank Delft. Vanaf 4 september mogen kinderen tussen 0-12 jaar en hun ouders op uitnodiging langskomen. Zie www.speelgoedbankdelft.nl voor meer informatie. 

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten