<p>Edwin Kleingeld kocht met zijn vader een bijzonder kopje in Jingdezhen ter ere van zijn 88ste verjaardag.</p>

Edwin Kleingeld kocht met zijn vader een bijzonder kopje in Jingdezhen ter ere van zijn 88ste verjaardag.

(Foto: Esther de Cuijper)

Mini-tentoonstelling ‘Porselein uit je kast’ geopend in Museum Prinsenhof Delft

Op 10 juli opende de mini-tentoonstelling ‘Porselein uit je kast’ waarin 28 voorwerpen uit de keukenkasten van Delftenaren zijn tentoongesteld. De acht meest bijzondere verhalen worden in de museumzaal extra uitgelicht. ‘Porselein uit je kast’ is onderdeel van de tentoonstelling ‘Jingdezhen. 1000 jaar porselein’. De mini-tentoonstelling is van 10 juli 2021 t/m 16 januari 2022 te zien in Museum Prinsenhof Delft. Tickets zijn verkrijgbaar via:https://prinsenhof-delft.nl/tickets

Dit voorjaar deed Museum Prinsenhof Delft een oproep aan alle inwoners van Delft en omstreken om in hun keukenkast op zoek te gaan naar een porseleinen voorwerp met een mooi verhaal. Dit resulteerde in de inbreng van verschillende voorwerpen. Niet alleen porselein werd binnengebracht maar ook Delfts Blauw, Frans aardewerk en Duits steengoed, ieder met een bijzonder verhaal.

Een vogelhuis voor het goede doel
Deelnemer Peter Ruigrok maakt vogelhuisjes van porseleinen voorwerpen en van sloophout en verkoopt ze voor het goede doel Het vergeten Kind. Het porselein koopt hij in de kringloopwinkel en het sloophout zoekt hij erbij. Zo belandt porselein uit China in een Nederlandse tuin. Reactie Peter Ruigrok over de mini-tentoonstelling: “Buitengewoon is het. Wat hebben mensen toch een hoop in huis staan!” En over het maken van de volgelhuisjes zegt hij: “Het is heel tegenstrijdig om tijdens het maken van de vogelhuisjes in het porselein te moeten boren.

Een kopje uit de hoofdstad van het porselein
Edwin Kleingeld kocht met zijn vader een bijzonder kopje in Jingdezhen ter ere van zijn 88ste verjaardag. In de Chinese symboliek staat het getal acht voor een gelukkig en lang leven. Tweemaal acht betekent dubbel geluk. Reactie Edwin Kleingeld over de mini-tentoonstelling en zijn kopje uit Jingdezhen: “Ik vind de tentoonstelling mooi opgesteld en ik vond het enig om deel te nemen. Het bijzondere aan het kopje is dat er in het roze gedeelte een heel klein beetje reliëf zit. Dat is wat het voorwerp uniek maakt en van hoogstaande kwaliteit.

Jingdezhen, hét centrum van de porseleinproductie
Al 1000 jaar lang wordt er in de Chinese stad Jingdezhen porselein van de allerhoogste kwaliteit gemaakt: ‘zo dun als papier en zo wit als jade’. Ook nu nog is deze stad hét centrum van de porseleinproductie. Veel porselein dat vandaag de dag in de winkel wordt gekocht, is in Jingdezhen gemaakt. De kans is groot dat veel mensen porselein uit China in huis hebben staan, in een keukenkastje, op de vensterbank of op een tafel. In Jingdezhen is, ondanks de turbulente geschiedenis van China, met periodes van grote bloei en verval, de porseleinproductie altijd doorgegaan. In ‘Jingdezhen. 1000 jaar porselein’ reist de bezoeker aan de hand van ruim 90 topstukken, in combinatie met hedendaagse foto’s van Aart Kooij, door duizend jaar keramiekgeschiedenis.

Over Museum Prinsenhof Delft
Museum Prinsenhof Delft is een veelzijdig en dynamisch museum gesitueerd in het hart van de historische binnenstad. Het vertelt het verhaal van vijf eeuwen Nederlandse geschiedenis en de bijzondere rol die Delft hierin speelt. Drie nauw met de stad verbonden thema’s - Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw - staan aan de basis van de programmering. Bezoekers worden ondergedompeld in het rijke verleden, de kunst en de cultuur van Delft, die van de stad tot op de dag van vandaag een inspirerende plek maken. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat in de 16de eeuw tijdelijk dienst deed als hof van Willem van Oranje. Het gebouw staat in de lijst met 100 belangrijkste nationale monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. https://prinsenhof-delft.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden