<p>(Wat) kapot (is) maken?</p>

(Wat) kapot (is) maken?

(Foto: Wim Houben)

De kunst van liefdevol veranderen

Er was eens een man die last had van zijn voet. En dat hinderde hem. Hij liep ermee en hij zat ermee, maar die last volgde hem overal en zat hem constant op de hielen. Opeens was het genoeg. Hij dacht: “Die voet dat is een blok aan mijn been!” dus pakte hij een bijl en hakte hem eraf. In één klap was hij bevrijd van zijn probleem en even was hij blij. Tot hij probeerde om verder te lopen…

Door Hubertus Bahorie

Over het algemeen gesproken behandelen wij problemen als kwesties die zo snel mogelijk moeten worden opgelost. De vraag is: “Waarom?”. Het antwoord in vele gevallen is eenvoudig: “Dan zijn we ervan af.”. En hoewel er niets mis is met het oplossen van problemen - als oefening kan het zelfs leuk zijn - kan er wel iets mis zijn met de motivatie. Wie problemen oplost louter en alleen omdat ze oncomfortabel zijn, die mist de kans om er wijzer van te worden. Het doel is dan niet om iets beter te maken, maar om het ongemak (voor eens en voor altijd) te vermijden. Zoals de man in het voorbeeld hierboven die in een vlaag van verstandsverbijstering zichzelf denkt te scheiden van zijn probleem.

De 18e eeuwse verlichtingsdenker Immanuel Kant beschreef al hoezeer het mens-eigen is om weerstand te vermijden. We zoeken liever onze toevlucht in het veel aantrekkelijker vermogen om te dromen. We houden onszelf graag voor de gek en houden dat zo lang mogelijk vol. Totdat de wekker gaat en de problemen onopgelost - ditmaal harder en dringender - op de deur bonken. Dan blijkt dat we nog immer niet ongehinderd verder kunnen. De filosoof-schrijver verwoordt met gevoel voor humor hoe een lichte duif die door het luchtruim klieft en zich gehinderd weet door de wrijving droomt van een beter leven in het luchtledige.

Maar juist in het verduren van een probleem liggen de kansen om verder te komen. Door ermee te leven, kunnen ontdekkingen worden gedaan, vermogens worden ontwikkeld, relaties worden verdiept en kansen worden benut die tot een veel fundamentelere verandering leiden. Een verandering van omstandigheden, wellicht. Een verandering in de persoon, waarschijnlijk. Een verandering in de ervaring, zeker. En daarbij geldt, wie een probleem niet langer afkeurt maar als opgave aanvaardt zal eerder de ingrediënten van zijn ongemak onderzoeken en er het beste van gaan maken.

In Japan kent men Kintsugi, een kunstvorm waarbij kapot aardewerk gerepareerd wordt met goud. In plaats van weg te gooien wat stuk is, worden de brokken als puzzelstukjes samengevoegd. Goud vernieuwt de relatie tussen de delen en zo wordt wat gebroken was een verhaal van ontwikkeling en dat voegt iets moois toe aan het karakter van de keramiek.

Als mensheid staan wij voor grote veranderingen en flinke uitdagingen. Daarbij worden we geconfronteerd met de consequenties van ons gezamenlijk gedrag. Laten we dit zien als een kans en er samen en ieder op toezien dat we onze wereld met liefde zorgvuldig repareren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden