<p>Illustratie van een onkraakbaar quantum-internet, waarbij iemand die probeert te bespioneren gelijk wordt opgemerkt.</p>

Illustratie van een onkraakbaar quantum-internet, waarbij iemand die probeert te bespioneren gelijk wordt opgemerkt.

(Foto: Bron: QuTech)

Demonstratie van onkraakbaar internet

Een wereldwijde primeur werd afgelopen week door het Delftse QuTech, samen met Quantum Delta NL, KPN en Cisco, gepresenteerd. Het ging om de allereerste demonstratie van een onkraakbaar quantum-internet.

Door Martijn Boerkamp

Delft -Delftse wetenschappers en technici demonstreerden afgelopen week een werkende versie van het quantum-internet. Hierbij maakten ze gebruik van het bestaande KPN glasvezelnetwerk. Waar eerder dit jaar nog een eerste versie van het quantum-internet in een Delfts laboratorium werd aangetoond, ging dit letterlijk een stap verder. Er was een verbinding gemaakt tussen de steden: Delft, Rijswijk en Den Haag. De wereldprimeur werd aan ongeveer 300 mensen via een live online sessie gepresenteerd.

Quantum-internet

Een quantum-internet werkt door quantum-bits (oftewel qubits) met elkaar te verbinden. Qubits zijn het quantum-equivalent van computer-bits en worden ook gebruikt als bouwstenen van een quantumcomputer. De verbinding tussen qubits wordt in de natuurkunde ‘verstrengeling’ genoemd. Als mensen de communicatie bij een quantum-internet willen bespioneren, dan verstoren ze de verstrengeling en is de spionage gelijk zichtbaar. De qubits genereren via de verstrengeling een unieke quantum-code. Hiermee kunnen de berichten versleuteld worden en blijven ze geheim. Met een quantum-internet kun je daarmee dus superveilig communiceren.

Demonstratie

Tijdens de demonstratie werd de huidige stand van zaken van het quantum-internet gepresenteerd. Er werd getoond dat het quantum-internet niet langer iets is wat alleen in een laboratorium te maken is. De apparatuur met de qubits werd naar twee verschillende steden gereden. Één bleef achter in Delft, één ging naar Rijswijk en één ging naar het KPN-gebouw in Den Haag. De verbinding werd opgezet met het huidige glasvezelnetwerk: dit laat zien dat er geen aparte infrastructuur nodig is om in de toekomst van het quantum-internet gebruik te maken. Om te bewijzen dat de verbinding werkte werd een video met de unieke quantum-sleutel versleuteld. Daarna werd het via het netwerk verzonden en aan de andere kant werd het ontcijferd. Het resultaat mocht er zijn: een video van hoge kwaliteit.

Toekomstplannen

Het quantum-internet is daarmee nog niet af. Er moet nog veel werk gedaan worden. De onderlinge afstanden van het netwerk zijn nu zo’n 25 kilometer. Een echt praktisch netwerk heeft in de toekomst minimaal 250 kilometer nodig. Dan zullen ook zogenaamde ‘quantum-versterkers’ ontwikkeld moeten worden en die bestaan nog niet. Maar geïnteresseerde gebruikers die baat hebben bij veilige communicatie, zoals de overheid, banken en bedrijven, kunnen het netwerk nu al wel gebruiken om alvast verschillende toepassingen te testen. Daarmee is een flinke stap gezet richting de quantum-toekomst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden