Pleun de Goede bij de poort van Sanctus Virgilius
Pleun de Goede bij de poort van Sanctus Virgilius (Foto: Marie-Jet Eckebus)

Virgiel Doet, doet goed

Pleun de Goede is studente Industrieel Product Ontwerpen bij TU Delft. Zij is lid van Studentenvereniging Sanctus Virgilius, waarbij ze afgelopen jaar een Goede Doelen commissie deed: Virgiel Doet. Daar kijkt ze met voldoening op terug. En nu, aan het eind van het studiejaar, geeft ze het stokje door. 

Door Marie-Jet Eckebus

DELFT - Tijdens het gesprek met Pleun valt nauwelijks een stilte. De studente vertelt over hoe het afgelopen jaar voor haar was, qua activiteiten voor Virgiel Doet, maar ook op persoonlijk vlak. “Mijn ouders wonen in Deventer,” zegt ze. “TU Twente of TU Utrecht zag ik niet zitten. Delft vond ik meteen een heerlijke stad. Ik zit nu in het derde jaar van mijn studie.” Door corona ging alles anders dan normaal en dat heeft Pleun ook ondervonden. “Ik woon in een huis met achttien anderen. Je wordt snel afgeleid met zoveel huisgenoten om je heen. Het is lastig om jezelf te blijven focussen.” Toch heeft Pleun er een modus voor gevonden. Naast haar studie hield ze zich bezig met vrijwilligerswerk voor goede doelen. “Vrijwilligerswerk is het niet écht,” vindt ze. “Ik doe een commissie. Ik heb gemerkt dat het mij goed doet, als ik iets goeds voor een ander doe. Tijdens de Goede Doelen Week hebben we 2000 euro opgehaald voor een dagopvang voor meervoudig gehandicapte kinderen. We zijn niet bij de pakken neer gaan zitten, tijdens de coronacrisis. We hebben juist gezocht naar wat wél mogelijk is. Met kerst hebben we pakketten en kaarten bij eenzame ouderen gebracht. We hebben bloemen rondgebracht bij verzorgingstehuizen en laatst hebben we een leuke middag georganiseerd voor de bewoners van Die Buytenweye. De bewoners kregen een lunch aangeboden, er was live muziek door drie violisten en na de lunch speelde een aantal studenten spelletjes met de bewoners.” Nu het studiejaar is afgelopen, eindigt de commissie voor Pleun. “Wat ik wil doorgeven aan de studenten die na mij de commissie gaan doen, is: een positieve instelling. Kijk naar wat er wél kan, wat wél mogelijk is. Geniet en heb plezier.”

Sanctus Virgilius, kortweg Virgiel. Het is een bekende naam in Delft. Dat is niet zo gek, want de katholieke studentenvereniging bestaat al sinds 1898 en is de grootste in Delft, met ruim 2000 leden. Bij Virgiel kunnen studenten naast borrelen en kennismaken met studiegenoten ook commissies doen. Hierbij doen ze ervaring op in het organiseren van evenementen en het ondersteunen van goede doelen. Niet alleen gezellig en leerzaam, maar ook leuk om iets terug te doen voor hun studentenstad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden