Hartsvriendinnen Elodie (links) en Géraldine
Hartsvriendinnen Elodie (links) en Géraldine (Foto: )
Delftenaar van de week

Hartsvriendinnen van Frankrijk tot Delft

Elodie en Géraldine waren al hartsvriendinnen in hun geboorteland Frankrijk. Nu wonen ze alletwee in Delft. De liefde bracht ze hier, maar hun vriendschap namen ze altijd mee: “We kunnen alles met elkaar delen.” 

Door Michiel de Haan

Delft - Elodie Pierron (46) en Géraldine Durand (45) ontmoetten elkaar toen ze in hun studententijd bij McDonalds werkten in Grenoble, een Franse stad aan de voet van de Alpen. “We hadden allebei interesse in dezelfde jongen, dat schepte direct een band”, vertellen ze. “We waren toen begin twintig en gingen samen veel uit met nog een derde vriendin. We waren net zo  close  als de drie musketiers.” Deze derde vriendin woont tegenwoordig in Zwitserland, terwijl Elodie en Géraldine vlakbij elkaar wonen in de Delftse Wippolder.

Skivakantie

Elodie kwam begin 2004 naar Delft, omdat ze verliefd werd op een Nederlandse man. “Ik ontmoette Rick tijdens een skivakantie in Frankrijk”, vertelt ze. “Na een relatie van zes maanden, wilden we graag samenwonen. Ik werk als stewardess dus ik kon makkelijk naar een ander land verhuizen. We kozen voor Delft omdat hier een goede aansluiting is op het openbaar vervoer en omdat ik het meteen een prachtige stad vond.” Hartsvriendin Géraldine woonde in die tijd nog in Parijs. “Eind 2004 organiseerde ik een feestje voor mijn vriendinnen en de vrienden van Rick”, vertelt Elodie. “Ik zei tegen Géraldine: volgens mij zit er één man bij die wel jouw type is.” “Ik kon direct aanwijzen wie ze bedoelde”, vult Géraldine aan “dat is nu mijn vriend Meindert.” In 2007 kwam ook Géraldine in Delft wonen.

Nederlands leren

Het leren van de Nederlandse taal bleek voor de vriendinnen een uitdaging. Ze deden samen een taalcursus van de gemeente, maar als Nederlanders hun accent horen antwoorden ze vaak toch in het Engels of Frans. “Nederlanders zijn heel goed met andere talen, maar dat maakt het voor ons lastig om Nederlands te oefenen.” Ook thuis spreken beide vriendinnen vooral Frans en hun kinderen voeden ze tweetalig op. “Mijn vriend heeft Frans gestudeerd, dus hij sprak de taal al voordat ik hem kende”, vertelt Géraldine. “Ook de man van Elodie spreekt inmiddels prima Frans.” Daarnaast komen ook hun meeste andere vriendinnen in Delft uit de Franse gemeenschap. “Een van deze vriendinnen, Alexandra, zag een oproepje voor vriendinnen op indebuurt en zij dacht direct aan ons.”

Als een zusje

Elodie en Géraldine merken dat hun vriendschap door de jaren heen veranderd is. “Vroeger hadden we vooral plezier samen, nu is onze band veel dieper. Ik ben enig kind en Géraldine is als een zusje voor mij. Mijn moeder ziet dat ook zo”, vertelt Elodie. Haar vriendin beaamt dit: “Ik heb wel een zus, maar met haar kan ik minder delen dan met Elodie.” Ondanks deze hechte band, hebben de vriendinnen afgelopen jaar afstand van elkaar gehouden in verband met de Coronaregels. “We hebben vooral veel op de stoep met elkaar zitten kletsen”, vertellen ze. “En we hebben samen gewandeld; we kennen inmiddels alle paadjes in de Delftse Hout.”

Het leven in Delft bevalt de hartsvriendinnen goed. “Delft is een schitterende stad met veel geschiedenis. Het is hier niet zo druk als bijvoorbeeld Parijs, maar dat voelt juist goed. We leven hier echt in een soort fijne bubbel. Ook onze mannen hebben alle begrip voor onze vriendschap. We zijn echt gelukkig en hopen dat ons leven over twintig jaar nog steeds zo is.” Als Elodie en Géraldine hun leven in Delft met een Franse zin zouden beschrijven dan is dat: “La douceur de vivre”. Het leven is zoet.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Indebuurt.nl/delft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten