Foto: Persgroep

De minst groene provincie

Gastcolumn

U kunt vast wel raden welke provincie van Nederland de minst groene is. Dat is de provincie waarin wij met drie miljoen zevenhonderdduizend inwoners leven en wonen: Zuid-Holland. En u kunt misschien ook raden wat de gemiddelde Zuid-Hollander daarvan vindt. De meningen daarover zullen misschien wat verschillen, want mensen zijn nou eenmaal niet gelijk. Maar als we alleen enkel kijken naar de soms zo grote drukte in de natuurgebieden in de provincie, dan kan niemand onder de conclusie uit: er is nogal weinig natuur in onze nabije omgeving. 

Maar acht procent van het Zuid-Hollandse grondoppervlak is beschermde natuur. Vergelijk dat cijfer eens met de ruim twintig(!) procent natuur in onze buurprovincie Utrecht!

“Maar 8% van het Zuid-Hollandse grondoppervlak is beschermde natuur”

Wij voelen heel goed de waarde aan van echte natuur. Zo beleven de meeste mensen rustig wandelen in het groen als bijzonder prettig. Alsof er in een natuurgebied iets uit het hoofd verdwijnt van onze dagelijkse hectiek. Groen laat ons meer tot onszelf komen. En de natuur brengt in ons het besef naar boven dat er meer zinnigs in het leven is dan alleen de drukte van het dagelijkse bestaan. Na een verblijf in de natuur kunnen we er vaak weer beter tegen aan.

Wat betekent dit? Dit betekent dat het belangrijk is dat er in onze leefomgeving voldoende natuur is. Hoe kunnen we anders de weldadige werking beleven die hoort bij een aangenaam verblijf in de natuur? Want fijn is niet om op drukke dagen hutje-mutje in natuurgebieden te lopen.

Gelukkig zetten verschillende organisaties zich actief in om in Zuid-Holland de natuurgebieden te beschermen, te verbeteren èn uit te breiden. Daarom bijvoorbeeld roept momenteel het Zuid-Hollands Landschap ons provinciebestuur op om werk te maken van meer groen en meer natuurgebieden (www.zuidhollandslandschap.nl). Dat kan dat bestuur ook best, want waar een wil is, is immers meestal wel een weg. Ook richting meer natuur in Zuid-Holland. Om dat dringende verzoek aan het provinciebestuur te ondersteunen, roept het Zuid-Hollands Landschap ons als inwoners op om hun website-oproep mee te ondertekenen. Daar staat een petitie die al door ruim achttien en een half duizend mensen is ondertekend.

Ik breng graag die petitie onder uw aandacht omdat het een waardevol en belangrijk initiatief is voor meer natuur in de provincie. En door mee te ondertekenen kunnen we ook nog eens duidelijk maken dat wij samen de verantwoordelijk voelen om zorgvuldig en respectvol om te gaan met natuur en de wereld om ons heen. Steun geven aan die oproep lijkt mij zinnig voor van alles en iedereen. Voor ons als Zuid-Hollanders en voor de wereld om ons heen. Voor onszelf en voor ieder ander die wanneer dan ook in onze provincie zal leven.

Freek Boon, inwoner van Delft

Gastcolum

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden