Anca van der Elsken en Maarten Heikens van speelgoedwinkel Poppedijn.
Anca van der Elsken en Maarten Heikens van speelgoedwinkel Poppedijn. (Foto: Annemarie Oorthuizen)

Eigenaars van Poppedijn gaan stoppen

Na 37 jaar hebben Anca van der Elsken en haar man Maarten Heikens besloten zich terug te trekken uit hun winkel Poppedijn op de Buitenwatersloot. “Het is nog onzeker hoe de toekomst voor Poppedijn eruit gaat zien: opheffing of overname”, vertelt van der Elsken. Maar dat bijna heel Delft mooie herinneringen heeft aan dit speelgoedparadijs, blijkt wel uit alle reacties die volgden op de bekendmaking van dit nieuws.

Door Annemarie Oorthuizen

Delft - Speelgoedwinkel Poppedijn komt voort uit de creativiteit van Van der Elsken: “Toen mijn kinderen klein waren maakte ik poppen voor hen. Andere ouders en kinderen vonden de poppen zo leuk dat ze me vroegen of ik ze ook voor hen kon maken. Sommige ouders wilden echter zelf leren hoe ze een pop konden maken. Dus startte ik ook met het geven van cursussen in kleine groepjes. Dit deed ik allemaal vanuit de keuken in onze woning in Tanthof.” 

Samen in de winkel

In 1984 gaf Van der Elsken inmiddels drie keer per week een cursus en was de verkoop van speelgoed en materialen voor het maken van poppen zo gegroeid dat haar man, van oorsprong architect, aangaf: “Zo gaat het niet verder. Je moet of stoppen of een winkel gaan zoeken, en als je dat laatste kiest dan help ik je met opstarten.” Nadat ze samen besloten om verder te gaan konden ze via via het pand op de Buitenwatersloot 25 huren. Hier groeiden ze echter al snel uit en gelukkig konden ze na een paar jaar het pand op de Buitenwatersloot 35 kopen, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds zitten.

Verkeersopstopping 

Tijdens de feestelijke opening van de winkel op nummer 35 hadden de kinderen van Van der Elsken en Heikens een verrassing bedacht: hun dochter gaf een poppenkastvoorstelling en hun zoon een jojo-demonstratie. “In die tijd was het jojoën een enorme rage en mijn zoon kon het best wel goed. Met zijn demonstratie kreeg hij zelfs zoveel bekijks dat er wel 100 kinderen op de straat voor de winkel stonden te kijken. Er kon geen verkeer meer langs en ook de autobestuurders stapten uit om te kijken wat er aan de hand was. Dit zal ik echt nooit meer vergeten, we hebben in alle jaren hierna nooit meer zo’n rage gehad als met het jojoën”, vertelt Van der Elsken. 

Mooie herinneringen

Van der Elsken en Heikens hebben met Poppedijn altijd meer willen zijn dan alleen een winkel die spullen verkoopt. “We willen mensen graag herinneringen meegeven.” Dat dit gelukt is merken ze aan de reacties van hun klanten. “De kinderen van toen zijn nu zelf ouders geworden en komen nu met hun kinderen naar de winkel, en dan weten ze vaak nog precies wat ze bij ons kochten toen zij kind waren. Ook krijgen we echt hartverwarmende brieven binnen met mooie herinneringen nu we hebben aangekondigd dat we ons terugtrekken uit de winkel.” Dit is ook precies wat ze het meest gaan missen straks. 

Het mooiste van het vak

“Het allerleukste vinden we het contact met onze klanten. In al die jaren hebben we zoveel kennis opgebouwd. Dit zetten we graag in om mensen van het juiste advies te voorzien en ze te behoeden voor een miskoop. Maarten heeft bijvoorbeeld ook bouwtekeningen voor ouders gemaakt die zelf een poppenhuis wilden bouwen voor hun kindje. Dan verkoop je op dat moment niks, maar maak je klanten wel gelukkig door jouw expertise. Ook hebben we zo ontzettend veel diepgaande en intense gesprekken gehad. Dat is echt het mooiste van het vak.”

Toekomst van Poppedijn

Nu Van der Elsken en Heikens met pensioen gaan is de toekomst van Poppedijn onzeker. “We staan open voor ideeën van mensen die de winkel over willen nemen”, geeft Van der Elsken aan. Ik hoop op een overname maar mocht dat niet lukken dan starten we in de eerste maanden van 2022 met een opheffingsuitverkoop. Natuurlijk hebben we het liefst dat Poppedijn niet voor Delft verloren gaat.” 

Tijd voor andere dingen

“Zelf zijn we eraan toe om weer een stuk vrijheid terug te krijgen, meer tijd voor de kleinkinderen te hebben en samen een grote verre reis te maken. Maar stilzitten zullen we zeker niet gaan doen. Dat is niks voor ons. Misschien ga ik wel weer cursussen poppenmaken geven!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden