<p>Niels de Winter, rechts vooraan met zijn collega&#39;s van de Delftse reddingsbrigade.&nbsp;</p>

Niels de Winter, rechts vooraan met zijn collega's van de Delftse reddingsbrigade. 

(Foto: )

Delftse Niels hielp bij Limburgse overstromingen

Delftenaar van de Week

Niels De Winter (26) van de Delftse Reddingsbrigade reed twee weken geleden met zijn collega’s midden in de nacht naar Limburg om daar te helpen in de strijd tegen de overstromingen. Verschillende plaatsen stonden onder water en de inwoners moesten uit hun huis worden gered.

Door Michiel de Haan 

Delft - Indebuurt Delft spreekt Niels bij de loods van de Delftse reddingsbrigade aan de Rotterdamseweg. Hij is dan de vorige avond teruggekomen uit Limburg, waar hij een dag lang in touw is geweest om mensen uit hun huis te evacueren. De collega’s die hem daar aflosten, komen net terug. “Woensdagavond kregen we te horen dat we ons klaar moesten maken voor een inzet”, vertelt Niels. “Om één uur ’s nachts kwam het verzoek om daadwerkelijk naar Limburg te rijden. Ik ben toen met twee collega’s, onze boot en ons materiaal in de auto gestapt en we zijn eerst naar Zoetermeer gereden. Daar ontmoetten we de andere reddingsploegen uit de regio en kregen we onze communicatiemiddelen. Rond twee uur ’s nachts reden we met blauwe zwaailichten aan richting Limburg.”

Sterke stroming

De situatie die Niels in Limburg aantreft is onwerkelijk. “Toen ik naar Zoetermeer reed, verwachtte ik dat we wel weer teruggestuurd zouden worden. Een paar uur later stond ik tot mijn heupen in het water”, vertelt Niels. “Toen dacht ik even: wat doe ik hier, maar dan gaat de knop om en ga je aan het werk.” De Delftse reddingsploeg heeft als taak om mensen in het ondergelopen Valkenburg uit hun huis te halen en te evacueren. “De stroming in de straten was zo sterk, dat we onze boot hiervoor niet konden gebruiken. In plaats daarvan reden we met trekkers en aanhangers door de straat, om de mensen daarop te evacueren. Wij liepen in speciale pakken aan kabels naast de trekker om de mensen van hun huis naar de aanhanger te tillen.”

Overtuigen

De grootste uitdaging van het reddingswerk is volgens Niels mensen overtuigen hun huis achter te laten. “We belden aan bij een oudere vrouw die zei dat haar man dementerend en ziek was. De evacuatie was toen nog niet verplicht, maar de huizen zaten wel zonder stroom, water en telefoon. Deze vrouw wilde graag weg, maar het kostte ons moeite om haar man te overtuigen zijn vertrouwde omgeving achter te laten. Uiteindelijk hebben we hem overgehaald en in veiligheid gebracht. Zo’n ontmoeting blijft je bij.” In totaal brengt de reddingsploeg van Niels zo’n tweehonderd mensen in veiligheid. “We kwamen daar in de loop van de nacht aan, en de volgende avond om elf uur werden we afgelost. Pas toen ik even zat om wat te eten, voelde ik hoe moe ik was.”

Vrijwilligers

De medewerkers van de Delftse reddingsbrigade zijn allemaal vrijwilligers. Niels werd als kind al lid van de organisatie. “Ik ben begonnen met zwemlessen bij de reddingsbrigade in Haarlem”, vertelt hij. “Toen ik naar Delft kwam om te studeren, werd ik hier ook lid van de vereniging. Tegenwoordig coördineer ik de inzet van reddingsboten bij evenementen.” Hulpverlening bij evenementen op en om het water zijn voor de reddingsbrigade de belangrijkste inkomstenbron om hun materiaal en trainingen te bekostigen. Door de Coronacrisis vielen veel van deze inkomsten weg. “We hadden afgelopen jaar slechts één evenement, en ook veel van de zwemlessen die we organiseren gingen niet door”, legt Niels uit. “Toch zijn we allemaal bereid om in onze eigen auto te stappen als we ergens nodig zijn om mensen te helpen.”

Een overstroming zoals die in Limburg heeft Niels nog nooit eerder meegemaakt. Ook voor de Delftse reddingsbrigade als geheel is het lang geleden dat ze bij zo’n grote reddingsactie betrokken waren. “We oefenen vaak op het terrein van Proteus aan de Schie en we doen vier keer per jaar mee met een landelijke reddingoefening”, vertelt Niels. “Om nu in het echt bij zo’n reddingsactie betrokken te zijn is heel tof. Het is voor die mensen natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar dit is wel waarom ik lid ben van de reddingsbrigade.”

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden