Foto:

Expositie “De poppetjes aan het dansen”

Beeldend kunstenaar René Jacobs van galerie ART Jacobs organiseert op zondag 5 september een nieuwe expositie met de prikkelende titel: “De poppetjes aan het dansen”. Volgens de kunstenaar leven we in roerige tijden waarbij we geconfronteerd worden met een aantal grote maatschappelijke problemen die alleen gezamenlijk kunnen worden opgelost. Daarom laten we ons massaal vaccineren, schroeven we massaal zonnepanelen op ons dak en vormen we overal lange rijen. Waar vroeger het individu en zijn verlangens centraal stonden is de focus steeds meer verschoven naar de massa. Dit gegeven heeft René geïnspireerd tot een nieuwe reeks objecten waarin de massa centraal staat. Daarvoor heeft hij gekozen voor een bijzondere materiaalsoort: poppetjes die normaal gesproken in maquettes worden gebruikt, in allerlei verschillende maten. Van 10 cm groot tot nauwelijks 0,5 cm groot. De verschillen in grootte accentueren vaak de diepte van het kunstwerk maar laten ook zien dat wij allen, groot en klein, getroffen worden de veranderingen die de maatschappij ondergaat. Er gaan soms letterlijk duizenden poppetjes in een kunstwerk. Het maken van deze kunstwerken is dan ook een ongelofelijk priegelwerk maar zo stelt de kunstenaar: “Er is een groot autist aan mij verloren gegaan.” Volgens René Jacobs zijn de lockdown periodes buitengewoon productief geweest omdat het na 15 jaar schilderen in de etalage een verademing was om eens ongestoord door te kunnen werken.

Daarnaast laat de huidige tijd haar sporen na in een nieuwe serie Interventions. Dat zijn oude schilderijen die hij opkoopt op veilingen en antiekzaken en waarin hij de huidige tijd schildert. Het meest in het oog springende werk is een origineel schilderij van Haagse School kunstenaar Weissenbruch waar in de achtergrond een monsterlijke fabriek is geschilderd. Er hangt werk van Weissenbruch onder andere in het Rijksmuseum, het Gemeentelijk Museum in Den Haag en het Boymans.

De bezoekers van deze expositie zullen wel rekening moeten houden met een paar regels. Mensen met een achternaam die begint van met de letter A tot en met I zijn welkom van 14:00 tot 15:00, J tot en met R van 15:00 tot 16:00 en S tot en met Z van 16:00 tot 17:00. Bij ziekte verschijnselen wordt geadviseerd thuis te blijven. Er mogen maximaal 8 bezoekers tegelijk in de galerie. Galerie ART Jacobs is gevestigd op de Nieuwe Langendijk 10 in het centrum van Delft. Meer informatie over de expositie en de werken van René Jacobs is te vinden op zijn website: www.ARTJacobs.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten