<p>Een oud exemplaar van het Delftsche Advertentieblad, met dank aan het stadsarchief.&nbsp;</p>

Een oud exemplaar van het Delftsche Advertentieblad, met dank aan het stadsarchief. 

(Foto: )

Van Delfts Advertentieblad tot Delftse Post

Dit is hem dan, één van de eerste uitgaven van de Delftse Post, het eerste nummer van de tweede jaargang. Het eerste nummer verscheen als Delfts Advertentieblad in 1888, helaas is dit nummer niet bewaard gebleven bij het stadsarchief. 

Delft - In 1954 werd de krant omgedoopt tot Delftse Post en ging hij iets meer lijken op een krant in de vorm zoals wij die kennen met afbeeldingen op de voorpagina. Op pagina drie is een afbeelding van dit exemplaar te vinden. 

Als je de voorpagina bekijkt is er een hoop veranderd. Ziet iemand nog bekende namen? Wat gelijk opvalt is de populariteit van de Bierhandelaren in Delft, er waren er nogal wat. Verder op de voorpagina een feuilleton, een vervolgverhaal. Fictie dus, geen berichtgeving over iets dat in of rond de stad gebeurde. Ook bijzonder is de oplage: 3000 stuks! En dat gaat dan over Delft en ‘omliggende dorpen’. Wat zijn er dan ongelooflijk veel huizen bijgekomen. Twee jaar geleden, toen de Delftse Post ook nog in de gemeente Pijnacker werd verspreid, was de oplage 60.000. 

In 133 jaar veranderde de Delftse Post nogal eens van uitgever. De eerste uitgever was J. Waltman op de Binnenwatersloot 33. In tegenstelling tot andere namen op de voorpagina is dit nog steeds een bekende naam van de technische boekhandel. Het pand op nummer 33 is in 1909 gesloopt. De laatste uitgever was DPG media, die de redactie van de Delftse Post (en andere huis aan huiskranten zoals Groot Rijswijk) sinds 2017 uitbesteedde aan Bureau Mediawise in Zoetermeer.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten