<p>Wim van Dorp vorig jaar tijdens de alternatieve vierdaagse</p>

Wim van Dorp vorig jaar tijdens de alternatieve vierdaagse

(Foto: Familie van Dorp)

Laatste bericht van Dorcas

Dit wordt het laatste persbericht over Dorcas in de Delftse Post die na 133 stopt. Wim van Dorp van Dorcas vindt het heel erg jammer dat de krant stopt! Al ruim 30 jaar stuurt hij persberichten in voor de hulporganisatie die de allerarmsten al ruim 40 jaar helpt in Oost-Europa ,Afrika en het Midden-Oosten.

Regio - Dorcas begon haar werkzaamheden ruim 40 jaar geleden aan de keukentafel bij de familie Groot in het Noord-Hollandse Andijk en groeide in de loop der jaren uit tot een professionele hulporganisatie met haar internationale hoofdkantoor in Almere en die nu wereldwijd de allerarmsten helpt met noodhulp sociale hulp, structurele hulp en financiële adoptie in meer dan 20 landen verspreidt over de hele wereld.

Dorcas Delft

Dorcas Delft en Haaglanden begon in augustus 1990 toen de burgeroorlog uitbrak in voormalig Joegoslavië. Wim van Dorp zag toen de aangrijpende beelden op de TV van duizenden mensen op de vlucht voor de oprukkende Bosniërs. Hij pakte spontaan de telefoon (internet ,e-mail en andere sociale media bestonden toen nog niet) en begon kerken in Delft op te bellen met de vraag of zij in actie willen komen door kleding, schoenen, dekens en voedsel in te zamelen. Het resultaat was overweldigend. 

Schrijfmachine

Dit moest natuurlijk ook in de krant komen, en daarvoor had Wim hulp nodig. Omdat hijzelf geen computer had, maar wel een schrijfmachine tikte op een vel papier zijn eerste persbericht, stapte op de fiets en reed naar iemand uit zijn kerk die wel de beschikking had over een computer. Dat was een IBM 286 computer, met een groen scherm, waar grote papieren floppie disks in pasten. Dit kerklid tikte het persbericht uit en printte het uit op een Matrix printer. Wim stopte dit in een envelop en reed naar de Koornmarkt en gaf dit aan de redactie van de Delftsche Courant en de Delftse Post af.

Van fiets naar e-mail

Later met de inzameling toen hij zelf een computer kreeg, ook eerst een 286, toen een 386, dat werd een Pentium I en later een Pentium II, en nog jarenlang stapte hij op de fiets om de uitgeprinte persberichten zelf weg te brengen. Eerst naar de Koornmarkt, toen naar het pand in de Peperstraat, toen naar de redactie op de Elzelsveldlaan en ook nog naar het pand op de hoek van de Oude Delft en de Binnenwatersloot. 

Pas in begin jaren 2000 krijgt hij zelf internet en e-mail, dit werd eerst verstuurd via een krakende router via de telefoon, maar gaat nu razendsnel via een supersnel modem.

Kledingactie Kosovo

Het hoogtepunt van alles was wel de kledingactie voor de vluchtelingen in Kosovo in 1999. Er werd toen op dit zaterdag in augustus meer dan 80 ton aan kleding, dekens en schoeisel ingezameld. De gehele landelijk organisatie van Dorcas werd bedolven onder de kleding voor Kosovo, want Dorcas haalde toen de voorpagina van de Telegraaf waarin werd opgeroepen om kleding te doneren voor de vluchtelingen. Die bewuste dag moest Wim in allerijl vrachtwagens uit de regio optrommelen om te helpen, want men kwam letterlijk handen en wagens te kort. Er werd voor Kosovo toen landelijk meer dan 1000 ton kleding ingezameld .

Ook hier was de Delftse Post mede verantwoordelijk voor!!!

34 vierdaagses

Ook de 34 Vierdaagses van Nijmegen die Wim de afgelopen jaren liep voor de allerarmsten kwamen steevast in de Delftse Post, en dat leverde ook heel veel geld en belangstelling op. Nogmaals heel veel dank, redactie van de Delftse Post voor jullie werk en inzet, want zonder jullie zou Dorcas niet zo bekend zijn geworden!

www.dorcashulpdelft.nl

Wim van Dorp

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten