Foto: Project March

Project MARCH presenteert nieuw gebruiksvriendelijker exoskelet

Zondagmiddag heeft Project MARCH, een studententeam gelieerd aan de TU Delft, hun zesde prototype exoskelet gepresenteerd in het Museum Prinsenhof Delft. Met dit nieuwe exoskelet, de MARCH VI, is het voor het eerst mogelijk om buiten te lopen. Tijdens de presentatie liep Koen van Zeeland, de bestuurder van het exoskelet, met de MARCH VI. 

Met de MARCH VI verlegt Project MARCH de grenzen van exoskelettechnologie. Exoskeletten zijn gemotoriseerde robotische pakken waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen opstaan en lopen.

Belangrijke eerste stap 

Nog nooit was het mogelijk om met het exoskelet buiten te lopen. Dit komt omdat de afgelopen jaren het exoskelet altijd gemaakt werd voor obstakels met bekende, vaste afmetingen in een gereguleerde binnenomgeving. Deze obstakels werden indoor getest. Hiermee bereidde het studententeam zich voor op deelname aan de Cybathlon, een jaarlijkse internationale wedstrijd voor (robotische) hulpmiddelen voor mensen met een handicap.

Dit jaar heeft Project MARCH gekozen om hier voor het eerst van af te wijken. Zij zoeken het onbekende op door de ontwikkeling van het exoskelet te richten op een ongereguleerde omgeving, namelijk buiten. Dit houdt in dat de obstakels die bestuurder Koen met de MARCH VI tegenkomt compleet onbekend zijn.

Omgeving scannen met dieptecamera’s

Om ervoor te zorgen dat de MARCH VI buiten kan lopen, is het exoskelet nu voorzien van dieptecamera’s, deze dienen ook wel als de ogen van het exoskelet. Hiermee wordt de omgeving in kaart gebracht. Met de dieptecamera die naar voren is gericht, leest het exoskelet de omgeving en past op basis van deze beelden de stapgrootte aan tijdens het lopen. Hierdoor wordt het mogelijk om verschillende trappen, hellingen en stoepjes te trotseren. Het inspelen op de omgeving door het exoskelet wordt dynamisch lopen genoemd.

Met de dieptecamera die naar achteren is gericht, kan Koen met de MARCH VI op ieder bankje gaan zitten. De camera kan de hoogte van het bankje inschatten en zo de zitbeweging aanpassen naar de geewenste zithoogte.

Dynamisch lopen essentieel voor dagelijks gebruik van een exoskelet

Met dit dynamische lopen neemt het zesde team van Project MARCH een grote stap en komt het gebruik van het exoskelet in het dagelijks leven een stukje dichterbij. Chief Engineer Eva van Houwelingen: “Ons exoskelet is het eerste exoskelet dat dit kan en dit is heel waardevol.” Project MARCH gelooft in het exoskelet als een hulpmiddel in het leven van mensen met een dwarslaesie en niet als een vervanging van de rolstoel. Het exoskelet biedt namelijk grote gezondheidsvoordelen. Zowel mentale als fysieke, zoals versterking van de spieren en botten, verbeterde doorbloeding, darm- en blaaswerking en vermindering van zenuwpijn. Met het dynamisch lopen van het exoskelet is de eerste stap genomen naar een toekomst waarin exoskeletten onderdeel worden van het dagelijks leven van mensen met een dwarslaesie.

Gebruiksvriendelijker door been-scharnier en betere batterij capaciteit

Naast het dynamisch lopen ligt de focus dit jaar bij Project MARCH op gebruiksvriendelijkheid. Door de toevoeging van een scharnier in het been is het veel makkelijker voor de bestuurder om in en uit het exoskelet te komen. Ook is de batterij capaciteit verdubbeld, waardoor het exoskelet veel langer kan worden gebruikt.

Over bestuurder Koen

Dit jaar werkt het zesde team van Project MARCH met een nieuwe bestuurder, Koen van Zeeland. Hij volgt de vorige ‘piloot’ Sjaan Quirijns op, die zich 3 jaar lang heeft ingezet voor vorige Project MARCH teams. Koen heeft al ervaring met exoskeletten, nadat hij in 2013 is gediagnosticeerd met een dwarslaesie en in het commerciële exoskelet van de Sint Maartenskliniek, genaamd Rewalk, heeft mogen lopen. Sinds dit jaar is hij de piloot van Project MARCH. Het team ontwerpt het exoskelet in co-creatie met Koen om zo tot de juiste en gebruiksvriendelijke innovaties te komen.

Over Project MARCH

Project MARCH is een studententeam gelieerd aan de TU Delft dat zich jaarlijks inzet om een exoskelet te ontwikkelen voor iemand met een dwarslaesie. Met dit exoskelet, een gemotoriseerd robotisch pak, kan iemand met een dwarslaesie weer opstaan en lopen. Het Project MARCH team wisselt elk academisch jaar, waarbij een nieuw team met studenten zich een jaar vrijwillig inzet om een nieuw exoskelet van punt nul te ontwerpen en te produceren. Dit is alweer het zesde team wat hiermee aan de slag gaat. De visie van Project MARCH is om met technologie de kwaliteit van leven van mensen met een dwarslaesie te verbeteren. www.projectmarch.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten