Foto: Jeroen Vrins
Foto: Jeroen Vrins (Foto: Jeroen Vrins)

Vrolijk kijkje achter de straatnamen met René Dings

Even op de fiets de stad in. Voldersgracht op, via het Vrouwjuttenland en de Verwersdijk naar tante Annie die in de Pluympot woont. En op de terugweg niet die boodschap vergeten op de Hippolytusbuurt. Al die bijzondere Delftse straatnamen, en geen mens die zich afvraagt waar ze vandaan komen. Geen mens? Toch wel. René Dings heeft er zelfs een boek over geschreven: Over straatnamen met name.

Door Karl Flieger

DELFT - Als student al vroeg René Dings zich bij sommige straatnamen af: 'Hoe zit dat…?' Geboren en getogen Delvenaren staan gemiddeld niet stil bij een naam als Voldersgracht, maar René was nieuw in de stad en wilde er het fijne van weten. "Ik ben al mijn hele leven gefascineerd door taal en geschiedenis. Dus toen ik over de Voldersgracht en de Verwersdijk fietste, vroeg ik me af waar die namen vandaan kwamen. Ik ontdekte dat er interessante verhalen achter schuil gingen. Een naam als Vrouwjuttenland, daar zit echt een mysterie achter. We weten dat er in de polder ten noorden van Delft verschillende 'Vrouwen Jutte' hebben gewoond. Maar we weten niet exact naar welke van hen die straat is vernoemd. Dat vind ik interessant."
En zo zijn er nog veel meer straten met bijzondere achtergronden. René besloot er een persoonlijke uitdaging van te maken. Het resultaat: Over straatnamen met name. Hij neemt zijn lezers mee op een vrolijke rondgang langs de namen die we allemaal wel kennen, maar waarvan we doorgaans geen idee hebben hoe ze zijn ontstaan. "Een naam als Roodborstlaan, die is niet zo moeilijk te duiden. Maar Ruys de Beerenbrouckstraat wordt al een heel ander verhaal. Die straatnaam blijkt te maken te hebben met de annexatie door Delft van de gemeente Hof van Delft. Dat hield de gemoederen in die tijd enorm bezig. Ontzettend leuk om te ontdekken waarom die straat juist die naam heeft gekregen."
Interessante kost. En Delft is nog niet klaar met het bedenken van straatnamen. René Dings: "In de Spoorzone wordt druk gebouwd en ook die straten moeten namen krijgen. Ik zit sinds tien jaar in de Commissie Straatnaamgeving van de gemeente Delft en daar maak ik van heel dichtbij mee hoe dat in zijn werk gaat. Erg leuk om op die manier bij de historie en de toekomst van Delft betrokken te zijn."

Over het boek

Over straatnamen met name is een vrolijk en informatief boek, vol met verhalen, voorbeelden, feiten en fabels. Niet alleen over Delft, maar over nog veel meer bijzondere plekken in Nederland. René Dings signeert zijn boek zondag 5 maart bij Boekhandel Huyser in de Choorstraat. Een bezoekje waard, of je Choorstraat nou uitspreekt met een G of met een K…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden