Delftenaar van de week

Delftenaar van de week Loes van Damme: 'De beste gastvrouw van Delft'

Delftse Loes is al 30 jaar een échte horeca-vrouw: 'Zelfs de hondjes worden op hun wenken bediend'

Delft - Loes van Damme (60) is de vrouw achter Lunchroom Leonidas in de Choorstraat. Ze is hier al 30 jaar eigenaar en gastvrouw. De vaste gasten komen steeds maar terug. Hoe ze dat doet? Vooral door haar eigen ding te doen. Als je binnenkomt valt het meteen op: Loes is hartelijk en maakt graag een praatje met iedereen.Kinderen krijgen altijd een kleurplaat en zélf de hondjes worden hier op hun wenken bediend met een bakje water en brokjes. Loes laat trots een foto zien: "Kijk, hier sta ik op de foto met een familie die ik al 4 generaties bedien. Ze zijn al 30 jaar klant en blijven hier terugkomen." Dat zij al zo lang zelf bedient, is best bijzonder: "In Delft is er bijna geen eigenaar die al zo lang zelf elke dag in de zaak staat. Bij veel zaken zijn ze na een tijdje of op de achtergrond bezig, of ze verkopen het van bedrijfsleider op bedrijfsleider." Loes weet heel goed wat ze wil met haar zaak. "Luister eens", zegt Loes. "Juist. Ik draai dus al 30 jaar geen muziek in mijn zaak. Het geroezemoes vind ik genoeg en zo kan je elkaar tenminste verstaan. Ik heb heel veel klanten die hiervoor terugkomen." En dat is niet de enige persoonlijk voorkeur van Loes: "Nu is dat natuurlijk overal, maar 30 jaar geleden was ik een van de weinigen die al rookvrij was. Vooral omdat ik het zelf gewoon vies vond. Dat is toch niet lekker als je zit te eten?"

Goede wifi

Loes' klandizie bestaat vooral uit veel verschillende Delftenaren: "Zo komt het Delftse Vrouwennetwerk hier borrelen, maar ook internationale studenten. "Ik heb namelijk onder elke tafel een stopcontact en goede Wi-Fi." Mede door dit gemêleerde publiek wil ze nooit meer weg uit Delft: "Het is een prachtplek." Loes is ook nog lang niet van plan te stoppen. Ik zeg altijd, ik sterf in het harnas. Bij wijze van spreken dan hé, ik ben in ieder geval nog lang niet klaar." Loes is niet het enige 'van Dammetje' dat in Delft druk aan het ondernemen is. Loes' zoon Rogier is niet alleen eigenaar van Eetcafé de Beierd, maar ook van De Gist dat deze zomer opent. "Ik vind het prachtig dat hij ook zo ondernemend is. Heel leuk dat hij zijn eigen ding heeft. Een zaak van je moeder overnemen is toch niet leuk!"

Kleine, onmisbare dingen

Wat is volgens Loes nu de sleutel tot goed gastvrouw-schap? "Je moet echt in dienst willen staan van je gasten", zegt ze diep nadenkend. "Je moet niet te lui zijn om te lopen. Als je een leeg kopje ziet, dan ga je het vullen. Als er iemand alleen binnen komt, leg je wat tijdschriften op tafel. Dat soort kleine, maar onmisbare dingen."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tips naar delft@indebuurt.nl

Meer berichten