Een Klisje Lopen

Delfts blauwe tegeltjes van LEGO

De leden van winkeliersvereniging De Klis vertellen in deze tweewekelijkse rubriek over hun passie voor de binnenstad van Delft én hun bedrijf. Deze keer: Michiel van LEGO winkel A-Tembo.


"LEGO is in 1932 ontstaan," vertelt Michiel. "Timmerman Ole Kirk Christiansen uit het Deense plaatsje Billund maakte van afvalhout speelgoed zoals jo-jo's. Dit was een groot succes en hij legde zich steeds meer toe op het maken van speelgoed. De houten eend is het meest bekend. Christiansen noemde zijn product 'LEg GOdt' wat Deens is voor "speel goed" Daarna heeft hij plastic autootjes gemaakt en in 1958 ontwikkelde hij het beroemde legoblokje. In 1978 kwam het mini-figuurpoppetje erbij en toen ging LEGO pas echt leven. In 1999 werd er een contract gesloten met Star Wars en tot de dag van vandaag verkoopt dat thema het beste, gevolgd door LEGO Friends, dat speciaal voor meisjes is ontwikkeld.
Wie denkt dat LEGO alleen voor kinderen is, heeft het mis. Michiel: "We hebben modelbouwdozen waarmee je de Eiffeltoren of de Tower Bridge kunt nabouwen, of een complete modulaire stad met een hotel, postkantoor en brandweerkazerne. Ook is er LEGO Mindstorms, waarmee je robots kunt programmeren." Speciaal voor de Delftse toerist heeft A-Tembo Delfts blauwe tegeltjes van LEGO. Inmiddels heeft A-Tembo ook een LEGO-winkel in Breda en in Wagenberg (mini-Billund). Met een groot LEGO-museum.

A-Tembo
Vrouwjuttenland 7
www.a-tembo.nl
www.minibillund.nl

(Tekst: Anita Boone www.theatertaal.nl)

Meer berichten