Delftenaar van de week

Delftenaar van de week: Amira neemt heft in eigen handen

DELFT - Amira Al Rawi heeft de kunst van het dansen in Delft geleerd, maar zonder 'echte' danslessen of dansopleiding. Nu heeft ze zelf het lef om een eigen professionele dansvoorstelling neer te zetten, van A tot Z.

Haar liefde voor dansen ontstond al op jonge leeftijd. "Toen ik 9 was zag ik de film 'Step Up' en dacht ik: dat kan ik ook! Maar ik had nooit geld voor danslessen. Ik was altijd jaloers op de jongens en meiden die dat wel hadden." Gelukkig stond Amira er niet alleen voor. Ze leerde dansen bij verschillende Delftse initiatieven zoals Delft Moves en de Brede School. "Ik ben opgegroeid in Buitenhof en ik heb daar aan zoveel open podia en gratis muzieklessen mee gedaan", vertelt Amira.

Eigen dansvoorstelling

Amira miste iets in haar geliefde Delft. "Toen ik kind was, waren er heel veel activiteiten en evenementen in Delft. Dat dingen als Skatejam gratis waren, dat was voor mij gewoon écht wat Delft maakte. Mijn nichtje van 13 kan echt niet zoveel doen als dat ik deed op haar leeftijd. Dat vind ik super jammer voor haar." Nu vindt Amira het tijd voor een eigen initiatief: "Ik wil met mijn dansvoorstelling graag verhalen vertellen en mensen wakker schudden. Naast die voorstelling ben ik ook bezig iets op poten te zetten op het Grotius, mijn oude middelbare school. Ik wil jongeren uitdagen ook iets te creëren."

Vertrouwen

De danseres klopte aan bij YouthBank, DelftsPeil en het Meisjeshuis voor sponsoring. Die kreeg ze. Met hun hulp en hulp uit nog meer verschillende Delftse hoeken zet zij nu van A tot Z haar dansvoorstelling op poten. "Ik denk dat wat ik nu doe, niet in een andere stad had gekund. Op deze manier een voorstelling maken is alleen mogelijk in Delft. Omdat het een kleine stad is met veel liefde voor cultuur. Mensen weten hier al wie ik ben en dat zorgt ervoor de ik vertrouwen en geld krijg om deze voorstelling te maken." Haar voorstelling is gebaseerd op een betoog van een Amerikaanse burgerrechten activist, William Bouie Haden: "Het is een best politiek beladen stuk, dus dat is wel heel spannend."

Aarzel niet!

De voorstelling is begin april te zien in Theater de Veste, maar waarschijnlijk ook tijdens de Mooi Weer Spelen. Denk maar niet dat Amira klaar is met een paar danspasjes instuderen: "Je moet ook denken aan fotografen regelen, optredens regelen, fondsen werven. Ik probeer zoveel mogelijk talenten bij elkaar te bundelen." Amira roept andere jongeren vooral op om niet te aarzelen als ze iets voor elkaar willen krijgen: "Er zijn echt genoeg initiatieven in Delft die open staan voor je ideeën en je heel graag willen helpen."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl

Meer berichten