Logo delftsepost.nl


Foto: PR
Out of the Box

Leven zonder nieuws lucht op

Columnist Marcel de Jong heeft zich opgesloten om aan zijn nieuwe boek te kunnen werken. Leven zonder nieuws lucht op, ervaart hij. 

Leven zonder nieuws, het kan heb ik ontdekt. En eerlijk gezegd voelt het als een opluchting. De afgelopen dagen heb ik me teruggetrokken in een kamer van twaalf vierkante meter in de oude lijmfabriek aan de Rotterdamse weg om te schrijven aan een nieuwe roman. Ik leef daar in 1834, de tijd waarin mijn boek zich afspeelt. Internet en radio heb ik uitstaan, kranten lees ik niet en een televisie is hier niet aanwezig. Vanaf mijn bureau heb ik uitzicht op drie plastic plantjes in de vensterbank, een hal met een roze muur en tientallen kerstbomen, die in plastic bakken op wonderbaarlijke wijze de winter hebben overleefd. In mijn kamer is het vooral stil. Politici bestaan er niet, verkiezingen worden niet gehouden en niemand doet utopische beloftes over meer geld, minder belastingen en lagere kosten. Ook hoor ik in mijn kamer niets over een economische crisis, sterker nog: de economie bestaat hier helemaal niet. Ook lees ik niets over te dure zorgkosten, een winkel die is overvallen of een crisis in de Europese Unie. Oorlog wordt hier niet gevoerd, brandhaarden in het Midden-Oosten bestaan niet en er is geen enkele stad die veroverd is of heroverd en daarna opnieuw veroverd. Niets hoor ik over strijdende partijen die een wapenstilstand sluiten om hem een paar uur later weer te verbreken. Niets over een winkel die failliet gaat, over boze witte mannen of bezorgde bruine vrouwen, over een bank die duizend mensen ontslaat.
In de stilte van mijn schrijfkamer besef ik dat het nieuws zich als een perpetuum mobile herhaalt. Als ik straks weer terugkom in de wereld van het heden, zal er opnieuw een bank zijn die mensen ontslaat en zullen de moorden, ongelukken en opstanden gewoon doorgaan. De namen zullen anders zijn, de slachtoffers en daders verschillen, maar de wereld herhaalt zichzelf, bij gebrek aan een beter script. In zekere zin kunnen we veel voorspellen. Ook volgende maand zal er ergens een watersnoodramp zijn, overstromingen, protesten tegen de zogenaamde elite. En politici zullen altijd dezelfde beloftes blijven doen, niet eens met andere woorden. In mijn zelfgekozen isolement voel ik me bevrijd. Leven zonder nieuws, u zou het ook eens moeten proberen. Het is heel eenvoudig. En je gaat ook nog positiever naar de wereld kijken.

Reageer als eerste
Meer berichten