Wie weet wie er op deze foto staan? Hij is gemaakt in het Westerkwartier in 1985. Reacties: redactie.dp@persgroep.nl
Wie weet wie er op deze foto staan? Hij is gemaakt in het Westerkwartier in 1985. Reacties: redactie.dp@persgroep.nl
terug in de tijd

Herinneringen aan gesloopte straten in het Westerkwartier

Amateurhistoricus Henk van der Beek duikt het Westerkwartier in op zoek naar verdwenen straten.

Veel oudere Westerkwartier bewoners vragen zich af wat er in de loop der jaren is afgebroken. Ik ben op zoek gegaan. Het laatste deel van de Westerstraat, 152 t/m 164, de Carthuyzerstraat 12 t/m 16, de Plateelstraat 32 t/m 44 en de Bleyswijckstraat 29 t/m 33, zijn eind 1988 gesloopt. In de tijd waar ik nu over schrijf (rond de jaren 1940/1950) woonden daar de volgende gezinnen: in de Westerstraat A. de Jong kruidenier, A.J. Peters kabelfabriek, H van Dorp banketbakker. L. de Mik en H.C. Holsteijn tuindersknecht. M. Kosten gemeente / ow. J. Thelen incasseerder. In de Carthuyzerstraat J.A. de Kok tuinder, E. de Leeuw papiersnijder, J. van Halen wagenmaker.

Dan de Plateelstraat: A. van den Bos Calve, F. den Os blikbewerker, A.J. Boshuizen laborant, P.C. Gouweleeuw drijfriemenmaker, D. van den Bos tuinman. L.H. van der Meer en H. Bavelaar werkzaam bij de afdeling OW. Op nummer veertig zijn mijn jongste zus Nieta 1930 en ik 1929 geboren. In de Bleyswijckstraat op nummer 33 woonde mijn oudste zus Wil, haar man Henk van den Bosch was afdelingschef bij de Calvé, M. Noordam tuindersknecht, J. Romijn kabelfabriek.

Scholen gesloopt

Er is in de jaren 1980 nog wat meer gesloopt. Onder andere de Heilig Hartschool met als hoofd F.P.M. van Rossum en de R.K. Bewaarschool met als hoofd Mej. H. Wittenberg in de Westerstraat. In de Raamstraat School 2 glo met o.a. Mej. De Kat. De Ambachtschool dag- en avondonderwijs met als hoofd G.J. van den Bos. Ik heb daar vijf jaar avondschool gedaan, een geweldige tijd.

Laantje van Vollering

Ik mag vooral al de sportvelden aan de Parallelweg niet overslaan; het Laantje van Vollering. Zo iets krijg je nooit meer terug! Verder in de Raamstraat de Kleuterschool met als hoofd Mej. C. Plu later Mej. J.C. Timmermans. Verder in de Brouwerstraat staan nog een paar huizen; het was een gezellig straatje. Er is veel gesloopt en soms is dat hard nodig. Ik heb ruim vijftig jaar in het Westerkwartier gewoond en denk wel eens met weemoed terug. Het was er gezellig wonen omdat iedereen gelijk was.

Reageren op het verhaal van Henk van der Beek?

Stuur een email naar redactie.dp@persgroep.nl. De redactie stuurt uw bericht door.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden