Milan Hamel. Foto: Sandy Pleyte
Milan Hamel. Foto: Sandy Pleyte (Foto: Sandy Pleyte )
Sporter van de week

Sporter van de week Milan Hamel: Al om half zes 's morgens in zwembad

DELFGAUW - Milan Hamel (13) uit Delfgauw traint maar liefst negen keer per week. Op dinsdag, woensdag en donderdag ligt hij zelfs al om half zes in de ochtend in het water van het Hofbad in Den Haag. Milan: "Toen ik zeven was had ik al mijn A,B en C diploma en Zwemvaardigheid één tot en met drie."

Door Annemarie de Vries

Geen wonder dus dat Milan tijdens de zwemlessen al op viel en werd gevraagd mee te trainen bij de Zwemacademie van The Hague Swimming. The Hague Swimming is een samenwerking van tussen zwem- en waterpolovereniging DES en zwemvereniging Racing Club. The Hague Swimming biedt hiervoor uitgebreide begeleiding aan jonge topsporters door professionele coaches.Op deze zwemacademie perfectioneerde hij zijn verschillende slagen en haalde hij zijn slagdiploma's voor de vier slagen brostcrawl, rugcrawl, schoolslag en vlinderslag. Milan: "Vlinderslag is wel mijn beste slag." Daarna kon het echte wedstrijdzwemmen beginnen en niet zonder resultaat, want afgelopen juni werd Milan derde van Nederland op de 100 meter vlinderslag, 200 meter vlinderslag en 1500 meter vrije slag bij de junioren 1 (12/13 jaar). Dit jaar komt hij uit bij de junioren 2. Hij haalde afgelopen weekend zijn limieten om ook in deze leeftijdscategorie mee te mogen doen aan de NK in juni.

De Meetstraat in 

Door zijn succes viel hij op bij de KNZB en zit nu in hun plusprogramma. Dit betekent dat hij vijf trainingen bij de KNZB krijgt, waar telkens een andere slag wordt behandeld. Eind april gaat hij dan naar het topsportbad in Eindhoven waar de KNVB in de meetstraat kijkt hoe de ligging van de zwemmer in het water is en wat er verbeterd kan worden. "Dat was wel heel erg gaaf dat ik uitgenodigd werd", zegt de jonge zwemmer. De scholier van twee havo op het Stanislascollege in Pijnacker houdt er om dit vol te houden een strakke planning op na. Huiswerk moet vaak vooruit gemaakt worden, dus daar is de zondag voor, de enige dag dat hij niet zwemt. Milan: "Mijn moeder helpt me wel hoor met mijn planning, daar heb ik nog wel wat hulp bij nodig."

Hele gezin vroeg onder de wol

Vader en moeder Hamel hebben de taken voor het zwemmen ook verdeeld. Milan: "Mijn vader doet de ochtendtrainingen en mijn moeder de middagtrainingen." Drie ochtenden in de week traint Milan al om half zes en hij is niet de enige, het hele wedstrijdteam van The Hague Swimming traint dan al op dat tijdstip. Milan: "We gaan met het hele gezin op tijd naar bed. Als de wekker gaat is het soms even lastig, maar als ik na de training op school kom voel ik me heerlijk fit." Net als vele topsporters droomt Milan wel eens van de Olympische Spelen, maar hij blijft nuchter: "Eerst ga ik zorgen dat ik dit jaar weer zo goed mogelijk presteer."

Kent u iemand voor Sporter van de week? Tip ons via redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden