Foto: indebuurt Delft
Delftenaar van de week

Satelietman doet wat hij leuk vindt

Daniël Djordjevski (31) is een kersverse afgestudeerde student Lucht- en ruimtevaart van de TU Delft. Hij deed onderzoek naar minisatelietten. "We staan er niet bij stil, maar ons onderwijs is echt heel goed."

DELFT - In de twaalf jaar dat hij in Delft woont, heeft Daniël de stad behoorlijk goed leren kennen: "Maar toch ik verbaas me er echt over dat ik elke keer nog iets nieuws ontdek hier. Ik heb zowel studentenvrienden als vrienden die in Delft geboren zijn. Ik ken Delft daardoor op twee hele verschillende manieren. Best raar, dat eenzelfde stad zo verschillend kan zijn." Daniël studeerde maar liefst 13 jaar lang: "Met veel tussenposen, hoor. Ik was veel bezig met mezelf te ontdekken en wat ik belangrijk vind in het leven. Dat heeft me uiteindelijk erg geholpen in mijn studie. Vroeger dacht ik, 'ik moet iets gaan studeren waar ik geld mee verdien'. Maar tegenwoordig denk ik: je moet iets doen wat je écht leuk vindt. Dan wordt je er vanzelf heel goed in en dan komt het geld uiteindelijk ook wel vanzelf."

Meer dan spaceshuttles

Wat Daniël zelf leuk vindt, zijn hele kleine satellieten. "Je ziet steeds vaker dat bedrijven adverteren met dat je je eigen minisatelliet voor minder dan €1000,- de lucht in kunt sturen. Ik was benieuwd of dat zo is en waar je ze dan voor kan gebruiken", vertelt hij. Dat werd het onderwerp van zijn inmiddels afgeronde onderzoek voor de Master Lucht- en Ruimtevaart aan de TU Delft.
Bij Lucht- en Ruimtevaart moet je trouwens niet alleen denken aan spaceshuttles naar mars, benadrukt Daniël. "Mensen beseffen het zich niet, maar er komen hele dagelijkse dingen uit de lucht- en ruimtevaart. Airbags bijvoorbeeld." Ook 'zijn' kleine satellieten kunnen nog wel eens een grote rol in ons leven gaan spelen. Hiermee kan hij bijvoorbeeld een nauwkeurig weersvoorspelling-systeem opzetten: "Vorig jaar was het ongeveer drie weken lang 'morgen echt zomer', maar die zon kwam steeds niet. Dat komt gewoonweg omdat die voorspellingen heel lastig zijn met één grote satelliet. Maar met een heleboel kleine satellieten kan je zo het hele weerbeeld boven Delft in 3D in kaart brengen."

'De TU is echt heel goed'

Hoewel hij klaar is met zijn studie, is hij nog niet klaar met zijn onderzoek. Daniël wil graag een lesprogramma opzetten waarbij studenten dit soort ideeën in praktijk kunnen brengen. "Ik ben blij dat ik aan de TU gestudeerd heb. Studenten hier weten het niet altijd, maar de TU is echt heel goed. Veel praktijk in de vorm van projecten, maar in het buitenland is dat echt niet vanzelfsprekend. Dat is best goed om soms bij stil te staan."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl

Meer berichten