Logo delftsepost.nl


Vertelkring Delft.
Vertelkring Delft.

Joodse verhalen komen tot leven op Wereldverteldag

Vertelkring Delft en muzikant Flip de Lima spelen zondag 19 maart op Wereldverteldag 'De Naakte Waarheid'. Zes sprookjesachtige, geestige en zelfs filosofische verhalen uit de Joodse verteltraditie. "Een mooi verhaal blijft je lang bij."

DELFT - De Joodse cultuur kent vele prachtige, maar ook wijze verhalen. Verhalen uit voor-christelijke tijden, over koning Salomon, over Ruth en andere wijze mensen uit de oude boeken. Maar ook verhalen uit later tijden: sprookjes en volksverhalen uit de Joodse gemeenschappen in Polen, Rusland of nog verder weg. Vertelkring Delft heeft zes van de mooiste verhalen uitgezocht. Tussen de verhalen door wordt muziek gespeeld. "Wij zijn door Flip de Lima van Synagoge Delft uitgenodigd om deze voorstelling samen te maken", vertelt Joke van Kouwenhoven van Vertelkring Delft. "De vertellers zijn verhalen uit de Joodse traditie gaan zoeken. Ze zijn eeuwenoud of juist recent en komen van over de hele wereld. Iedere verteller zoekt zijn eigen verhaal. Je moet er namelijk wel persoonlijk wat mee hebben om het goed te kunnen brengen."

'Eigenlijk zit in elk verhaal wel een boodschap'

De Naakte Waarheid, het openingsverhaal, is een soort filosofisch sprookje. Joke: "Het is zo oud dat we de oorsprong er niet meer van kunnen terugvinden. Gerard Jellema vertelt een voor-bijbels verhaal over Ruth. Hier zit een sterke moraal in. Eigenlijk zit in alle verhalen wel een boodschap. Er wordt ook een Hodja-verhaal verteld. Dat is een soort Tijl Uilenspiegel-verhaal. Hodja zet mensen een hak. Verder is er een heel bekend Joods verhaal over een kleermaker, een Pools verhaal over Pasen en een verhaal over Jehuda en de sultan."Vertelkring Delft houdt ieder jaar wel een activiteit om Wereldverteldag te markeren, en treedt daarnaast regelmatig op. "Wij hebben een passie voor het luisteren naar en vertellen van verhalen", zegt Joke Kouwenhoven. Het is een vergeten kunst. Vroeger werd de cultuur, normen en waarden, overgebracht via verhalen." Het publiek is dan ook vaak blij verrast door de verhalen van de Vertelkring. Joke: "Ik zie het verhaal helemaal voor me, vertellen ze vaak. Dat klopt! Als iemand een verhaal vertelt, kun je je eigen beelden erbij maken. Zo gaat het léven. Kinderen die lesstof in de vorm van een mooi verhaal horen, onthouden het vaak hun hele leven."

informatie

'De Naakte Waarheid, Joodse verhalen door de eeuwen heen', is zondag 19 maart om 15.00 uur te zien in de Synagoge Delft (Koornmarkt 12). Kaarten kosten €12,30 (aan de zaal €15,-); kinderen/CJP/studenten €6,80/7,50. Reserveren: www.synagogedelft.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten