Logo delftsepost.nl


Vanavond weten we wat Delft gestemd heeft. (Foto: Fred Nijs)
Vanavond weten we wat Delft gestemd heeft. (Foto: Fred Nijs) (Foto: Fred Nijs)

Wat koos Delft tijdens de vorige verkiezingen?

Woensdag 12 september 2012 was de dag waarop Delft mocht stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het is voor het eerst sinds 2002 dat er Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden zonder dat in de tussenliggende tijd het kabinet viel. Eerstejaars Fontys studenten van de Hogeschool voor Journalistiek kijken meer dan vier jaar terug in de tijd, toen Delft naar het stemhokje mocht.

Door Sami Kappé

DELFT - Het eerste wat opvalt zijn de hoofdthema's die verschillen ten opzichte van vorige verkiezingen. Thema's van dit jaar zijn de vluchtelingenproblematiek, kwalitatief goed onderwijs, de vergrijzing in Nederland en de Europese Unie. In 2012 was de Nederlandse economie een belangrijk thema. Politieke partijen moesten met een oplossing komen voor de eurocrisis, waarin Griekenland een belangrijke rol speelde. Ook kregen de hoge werkloosheid en de kosten voor de zorg veel aandacht.

PvdA won

Bij de verkiezingen in 2012 kwam ongeveer 54% van de stemgerechtigden in Delft opdagen. VVD was landelijk de grootste partij. Maar in Delft won de PvdA met 2.500 stemmen meer. De Partij Voor de Vrijheid van Geert Wilders kreeg in 2010 in Delft 13,8% van de stemmen, maar moest in 2012 genoegen nemen met 9,3%. De SP en D66 presteerden in 2012 nagenoeg hetzelfde als twee jaar eerder. In tegenstelling tot GroenLinks, die zakte van 10,4% in 2010 naar 4,4% in 2012 in Delft. Opvallend is dat in alle stembureaus in Delft de VVD of de PvdA in 2012 de winnende partij was, op twee uitzonderingen na. Bij het stembureau in het stadhuis van Delft bleek Alexander Pechtold de populairste politicus. Zijn partij (D66) won met 29,4% van de stemmen. Ook bij het stembureau op de Technische Universiteit was D66 de grootste partij. Pechtold kreeg daar iets meer dan een kwart van de stemmen.

Hoe Delft dit keer stemt weten we aan het eind van de avond als de uitslagen bekend worden.

Onderzoek

De studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek peilen rond de verkiezingen de stemming in Delft. Ze publiceren hun bevindingen in blogs op props.fhj.nl. Er verschijnt aan het eind van het project een krant over de stemming in Delft. Er lopen in Nederland nog 13 andere groepen studenten rond.

Reageer als eerste
Meer berichten