Logo delftsepost.nl


Joris Zandbergen (links) is trots op zijn meiden: "Het is een mooi cluppie, echt een team."
Joris Zandbergen (links) is trots op zijn meiden: "Het is een mooi cluppie, echt een team."

Sporter van de week: Joris Zandbergen, optimistische coach van DAS Dames

Joris Zandbergen is sinds dit seizoen de coach van de Dames 1 van basketbalvereniging DAS Delft. En niet zonder succes. De club is razend trots op haar dames. Ze doen het geweldig in de competitie en hebben zich nu al, met nog vijf wedstrijden te gaan, geplaatst voor de Final Four.

Door Annemarie de Vries

DELFT - De dames van DAS spelen in de promotie-divisie, dat is één klasse onder de eredivisie. Bij de Final Four wordt gespeeld om het kampioenschap en de top vier van de competitie doet hier aan mee. De nummer één speelt tegen de nummer vier en de nummer twee tegen de nummer drie waarna er uiteindelijk een grootse finale volgt in de basketbalhal in Zwolle. Zandbergen had al behoorlijk wat ervaring in het damesbasketbal toen hij werd gevraagd als coach van Dames 1 bij DAS. Hij heeft een aantal jaren dames eredivisie-teams gecoacht en twee keer de meiden onder zestien bij een EK. "Basketbal is een klein wereldje, dus ik kende DAS natuurlijk wel", vertelt hij. "Ik moest even kijken of ik het met mijn werk kon combineren, maar toen heb ik ja gezegd." Zandbergen is in het dagelijks leven verslaggever van onder andere basketbalwedstrijden. Een echte liefhebber dus van het spel, dat is duidelijk.

'Ze trainen na werk en studie, dan moet het wel leuk zijn'

Het team bestaat uit dames van 15 tot en met 39 jaar en dat gaat uitstekend samen. Zandbergen: "Het is een mooi cluppie, echt een team." Voor Joris Zandbergen is positiviteit in het coachen belangrijk. "Ze trainen wel drie keer per week na werk of studie, dan moet het ook leuk zijn, anders houd je het niet vol. En je merkt het gelijk in het spel." Zandbergen, die vroeger zelf ook gebasketbald heeft, besloot zich na een blessure toe te leggen op het coachen. Hij is als trainer behoorlijk serieus en ook ambitieus. Zandbergen: "Maar ik zit hier niet voor mijn eigen eer en glorie, het gaat om het team. Iedereen is belangrijk, je doet het met zijn allen. Elke speelster heeft haar rol en is belangrijk." Aan de successen te zien, was dit net wat het team nodig had. Een beetje gezelligheid onder elkaar is ook geen overbodige luxe als je ziet hoe ver ze moeten rijden voor de competitie. Hun thuiswedstrijden spelen ze op dit moment nog in de sporthal in de Brasserskade, die helaas afgebroken gaat worden. Maar uitwedstrijden vinden plaats van Groningen tot Eindhoven. Zandbergen: "Dat rijden we allemaal met eigen auto hoor, het zijn geen voetballers."

Over DAS

De Delftse basketbalclub DAS (opgericht in 1968) heeft in totaal zijn er 30 teams, waarvan 23 jeugdteams. Er zijn wel 80 vrijwilligers actief. Iets dat de club erg stimuleert. Leden vanaf zestien jaar helpen mee met fluiten en jureren. Ook ouders van jeugdleden helpen actief mee.

Reageer als eerste
Meer berichten