Logo delftsepost.nl


Elma van Vliet.
Elma van Vliet.

Delftse succesauteur Elma van Vliet wil met Vertel eens-boeken mensen verbinden

"Mijn allereerste signeersessie tien jaar geleden was bij Huyser. De winkel heeft daarom een speciaal plekje in mijn hart. Toen had ik niet kunnen vermoeden dat mijn boeken zo'n succes zouden worden! Ik vind het daarom bijzonder om zondag, juist nu Huyser jubileert, er een signeer- en inspireersessie te houden", vertelt de Delftse Elma van Vliet, auteur van de Vertel eens-serie.

DELFT - Het verhaal van de Vertel eens-serie begon in 2001, toen Elma's moeder ernstig ziek werd. "Ik realiseerde me dat dat ik nog zoveel vragen had die ik aan haar wilde stellen. Daarom maakte ik het boek 'Mam, vertel eens'. Zo'n boek was er nog niet. Daarna kreeg ik het verzoek van een meisje om een vader-boek te maken. Ik had een goede baan als communicatiemanager bij Orange, maar ik besloot mijn baan op te zeggen. Ik ontdekte mijn passie voor het verbinden van mensen en het mensen helpen bij het maken en delen van herinneringen."

20 april verschijnt het Vraag maar!-spel

Sindsdien zijn er Vertel eens-boeken verschenen voor vaders en grootouders, maar ook dagboeken en poëziealbums. Wie het boek cadeau geeft, krijg het met waardevolle verhalen weer terug. Drie miljoen mensen in twaalf landen hebben met de hulp van Elma hun eigen verhalen geschreven. Op 20 april verschijnt er weer een nieuw product: 'Vraag maar!', een spel voor moeder of vader en kind. Elma: "Ik heb zelf twee kinderen en ik merkte dat ik de gesprekken met mijn kinderen heel erg leuk vind. Ze hebben hun eigen visie op dingen, vaak een heel andere dan je denkt. Maar er is tussen het ontbijt en naar bed brengen weinig tijd voor echte gesprekken en vaak weten mensen ook niet wélke vragen ze kunnen stellen. Dit spel helpt om een ánder gesprek met je kind te hebben. Met aparte vragen voor volwassenen en kinderen, zoals 'welke dingen deed jij toen je klein was' en 'waar ben ik beter in dan jij'?"

'Ik bouw een podium voor mensen om herinneringen door te geven' 

Van auteur is Elma van Vliet uitgegroeid tot creative director. Ze heeft een heel team om zich heen dat producten bedenkt en maakt rondom de Vertel eens-producten. "Ik krijg heel veel verzoeken en ideeën aangedragen. Mensen sturen mij prachtige emails over hoe mijn boeken hen geïnspireerd hebben. Dat is heel leuk! Want het draait niet om mij. Ik bouw een podium voor mensen. Het is mijn droom dat over 100 jaar een meisje het Vertel eens-boek van haar overgrootvader vindt en dat zo de familiegeschiedenis wordt doorgegeven." Waarom? "We leven in een vluchtige tijd, waarin we niet altijd meer de tijd nemen om mensen te vertellen hoe belangrijk iemand voor je is", legt Elma uit. "We geven onze familieverhalen niet meer door. We zijn zó bezig met onze telefoon en werk. Maar wat blijft je uiteindelijk het meest bij? Die herinnering aan je opa. De mensen die dicht bij je staan."

Delft en Elma

De boeken van Elma van Vliet ontstaan in het kantoor aan de Nieuwe Plantage. "Ik woon tegenwoordig in Den Hoorn, maar ben echt verknocht aan de stad. Ik ben echt trots dat ik Delft aan mijn buitenlandse gasten kan laten zien. Natuurlijk is Delft belangrijk voor mijn werk! Ik vind ook dat de stad steeds meer een eigen gezicht krijgt."

Inspiratieworkshop en lezing

Elma van Vliet is zondag 19 maart van 14.00 tot 15.30 uur te gast bij Boekhandel Huyser in de Choorstraat in Delft. 19 maart 2017, 14.00-15.30 uur. Hoe vaak vertel jij de mensen om je heen eigenlijk dat ze belangrijk voor je zijn? Tijdens de lezing/workshop bij boekhandel Huyser gaat de bestsellerauteur samen met haar publiek aan de slag met deze vraag. Zie ook www.elmavanvliet.nl

Huyser is jarig

Boekhandel Huyser viert in maart een dubbel jubileum: De boekhandel is 85 jaar oud en bevindt zich 10 jaar op de hoek van de Choorstraat. Elk weekend in maart worden leuke activiteiten georganiseerd. Zondag 19 maart is Elma van Vliet te gast. Elma: "Huyser is zo'n winkel waar je binnen kan lopen en een echt goed advies krijgt. Een winkel met passie voor boeken."

Reageer als eerste
Meer berichten