Logo delftsepost.nl


Yvonne den Haan is trots op haar leerlingen en haar school. Foto: Fred Nijs
Yvonne den Haan is trots op haar leerlingen en haar school. Foto: Fred Nijs (Foto: Fred Nijs)

De Eglantier Voorhof 50 jaar: 'Juf, kunt u op mijn telefoon letten?'

De kinderen van basisschool De Eglantier weten niet beter. Hun dagelijkse loopje naar de juffen en meesters voert richting Ina Boudier Bakkerstraat. Geen idee hoe die straat er vijftig jaar geleden – ten tijde van de oprichting van hun school – uitzag.

Door Karl Flieger

DELFT - De Eglantier bestond ooit uit twee aparte scholen. De kleuters ravotten op De Bijenkorf; de grotere kinderen leerden aan de Christiaan Huygensschool. De flats aan de Roland Holstlaan, Jan Campertlaan en J.J. Slauerhofflaan waren voor een groot deel nog niet gebouwd, de bomen waren sprietjes en van een smartboard had nog nooit iemand gehoord.

Feest: Heel Eglantier Bakt, reünie en optreden

Yvonne den Haan is vandaag de dag directeur van De Eglantier. Ze staat op het punt om met haar collega's een knalfeest te organiseren ter ere van het 50-jarig jubileum. "We kijken daar echt naar uit! We zijn nu al bezig met het jubileum, maar in de week van 6 april gaan we echt los. We beginnen met onze eigen versie van Heel Holland Bakt; Heel Eglantier Bakt! Daarna hebben we op zaterdag 8 april tussen 13.00 en 16.00 uur een reünie voor oud-leerlingen en oud-collega's. Daar kijken we speciaal naar uit. Tijdens zo'n reünie komen de verhalen over vroeger los, dat is ontzettend leuk. Donderdag 13 april om 18.30 uur is de spectaculaire afsluiting 'Fort van De Verbeelding' met alle leerlingen van de school in de aula van de TU Delft. Dat wordt een uniek optreden op een unieke locatie."

'We leven in een totaal andere wereld'

Alhoewel juf Yvonne nog lang geen vijftig jaar meeloopt, heeft ze al wel de nodige dingen om zich heen zien veranderen. De tijd staat ook op school niet stil. "We hebben hier de kleinkinderen van onze oud-directeur Marten Pool in de klas. En ook de kleinkinderen van oud-conciërge Kok Makkus. Daar zie je aan dat de school al heel wat jaartjes meegaat. En natuurlijk is het onderwijs van nu moeilijk te vergelijken met dat van de jaren zestig. We leven in een totaal andere wereld. Tegenwoordig zijn de elektronische middelen natuurlijk overal ingevoerd. Die ontwikkeling is de laatste jaren ontzettend snel gegaan en als team van leerkrachten moet je daar wel in mee. Wij betrappen onszelf er wel op dat we onze korte vergaderingen tegenwoordig via een groepsapp doen. Nou, dat was vroeger toch echt een kopje koffie of thee in de lerarenkamer. En je krijgt ook heel grappige vragen van leerlingen. Laatst vroeg een jongetje: 'Juf, wilt u even op mijn telefoon letten?' Zeg ik: 'Dat is goed hoor, maar waarom heb je eigenlijk een telefoon nodig als je op school bent?' 'Nou, als ik een lekke band heb, kan ik mijn moeder bellen om me op te komen halen'. Als ik een lekke band kreeg, moest ik het hele eind met de fiets aan de hand lopen, haha!"

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten