Lotte Leufkens is Delftenaar van de week.
Lotte Leufkens is Delftenaar van de week. (Foto: indebuurt delft)
Delftenaar van de week

Delftenaar van de week Lotte Leufkens wint prijs met reisbedje

TU-student Lotte Leufkens (25) won vorige week de titel student-ondernemer van het jaar én tienduizend euro met haar project CloudCuddle. De Delftse loopt sindsdien heel wat interviews af: "Het is heel bizar om ineens in the picture te staan bij allerlei media."

DELFT - "Toen ik moest kiezen waar ik ging studeren ben ik ook bij Twente en Eindhoven gaan kijken. Maar dat vond ik niks", vertelt de winnares. "Toen ik op de TU kwam klikte het gewoon meteen. Studenten van de TU zijn altijd een beetje gekkies. Het zijn niet de populaire kids van de middelbare school, denk ik. Daardoor begrijp je elkaar snel." Maar het was niet alleen de universiteit die haar overhaalde: "Ik vind de stad ook geweldig. Mijn eerste studiejaren heb ik op de Oude Delft gewoond, heerlijk die reuring van de binnenstad. Het is niet te massaal, je komt altijd wel bekenden tegen."
Drie jaar geleden bedacht Lotte met twee medestudenten de CloudCuddle, toen nog als 'gewoon' schoolproject: "Tijdens onze minor Biomedical kwam er een vader met zijn gehandicapte zoon op bezoek. Hij vertelde ons tegen welke problemen hij aanliep in het dagelijks leven. Een van die problemen was het buitenhuis slapen." De studenten bedachten een opblaasbaar geraamte dat van een gewoon bed een veilig bed maakt. "Er zijn veel kinderen met epilepsie of spasmes waardoor ze in een aangepast bed slapen. Zo'n bed kan je onmogelijk mee op vakantie nemen. Het gezin uit het college testte ons ontwerp en de vader zei, 'Ga alsjeblieft door, want je kan er zo veel gezinnen mee helpen'."
Zo geschiedde. Yes!Delft hielp Lotte en haar compagnon Francesca de afgelopen jaren hun idee handen en voeten geven. "Ze begeleiden TU studenten met een tof project met allerlei dingen. Van de financiële tot juridische zaken." Lotte heeft de ondernemerskant inmiddels voor haar rekening genomen, haar partner de ontwerpkant. Dat bevalt haar goed en dat is te merken – voor haar sterke ondernemerschap won ze onlangs de Global Student Entrepeneur Award. "Nu ik het ondernemer ontdekt heb, weet ik dat dit is wat ik wil. Ik haal er zo veel enthousiasme en energie uit."

Lotte is heel blij met het goede onderwijs op de TU én is blij in Delft te wonen. Maar toch denkt ze dat het nog beter kan: "Ik denk dat de TU en de gemeente nog beter samen zouden kunnen werken. Voor die enorme fietschaos bijvoorbeeld. Kunnen ze daar niet gewoon een paar enthousiaste studenten op zetten? Zo betrek je de studenten meer bij de stad én de stad meer bij de studenten."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl

Meer berichten