Dylan en Anniek. Foto: Annemarie de Vries
Dylan en Anniek. Foto: Annemarie de Vries (Foto: Annemarie de Vries)
Sporter van de week

Sporters van de week: Sportmaatjes Dylan en Anniek lopen hand in hand

Dylan van den Bosch (13) uit Pijnacker en Anniek Willems (14) uit Delft zijn sportmaatjes. Samen doen zij dit jaar voor de derde keer mee met de Trompper Optiek Golden Tenloop. Dylan is autistisch en heeft een verstandelijke beperking, daarom kan hij dit niet alleen. Anniek: "Het eerste jaar hebben we de hele weg hand in hand gelopen."

Door Annemarie de Vries

DELFT - Dylan en Anniek zijn maatjes geworden door Samen Sporten. Samen Sporten is een project waarbij kinderen en jongeren (van 6 tot 30 jaar) met een beperking samen met een maatje trainen voor deelname aan de Golden Tenloop. Ze kunnen kiezen uit de 1, 2,5, 5 of 10 kilometer. Dylan en Anniek hebben de afgelopen twee jaar de één kilometer gelopen. Anniek doet zelf aan atletiek bij AV'40 en kwam via haar moeder, die één van de initiatiefnemers is van Samen Sporten, in contact met Dylan. Dylan: "Met Anniek samen gaat het echt goed. We zijn een goed duo, passen precies bij elkaar. Dit jaar doen we de 2,5 kilometer." Dylan heeft voordat hij aan atletiek begon, gezwommen in Pijnacker, maar toen zijn groep stopte, moest hij een nieuwe sport zoeken. Dylan: "Ik ging wel eens kijken bij mijn broer die aan atletiek deed. Ik was echt trots op hem en dat wilde ik ook wel".

"Ze zegt dingen als: 'Kom op, nog even', en dan houd je het vol"

AV'40 is vijf jaar geleden begonnen met een VB-groep (verstandelijk beperkt), dus dat kwam voor Dylan goed uit. Daar kwam hij in contact met Samen Sporten. Het eerste jaar had hij niet zo'n zin om de Golden Ten te lopen, maar hij liet zich overhalen. Dylan: "Ik kan niet zo goed tegen drukte, dus ik dacht eerst maar eens kijken hoe het gaat. Maar met Anniek samen gaat het heel goed. Zij zorgt dat ik door ga of even een beetje apart kan gaan staan. Ze zegt dingen als: 'Kom op, nog even', en dan houd je het vol." Anniek: "Toen mijn moeder me vroeg, heb ik gelijk ja gezegd. Ik vind het leuk om mensen te helpen. Zeker mensen die het moeilijker hebben dan ik. Zelf heb ik ADHD, waardoor sommige dingen soms wat lastiger zijn. Dat ik dit dan kan, Dylan zo begeleiden, geeft mij een gevoel van trots." Ook Annieks broer en zus zijn maatje, het is echt een familie-ding. Dylan denkt dat de vijf kilometer er op termijn ook nog wel in zit. Laatst heeft hij op de atletiek-baan tien rondjes van 400 meter gelopen. Anniek: "Dan moet je mij helpen denk ik." Dylan: "Anders sleep ik je wel hoor."

Aanmelden voor Samen Sporten

Aanmelden voor de Golden Ten kan tot 30 maart: samensportendelft@gmail.com. Deelnemers trainen zes keer (of elf voor de 5 en 10 km) op dinsdag bij AV'40 en lopen 25 mei met een maatje de Golden Ten. Ook maatjes zijn nog welkom. Samen Sporten wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Stichting v/h Gehandicapte Kind en Stichting Samen Delft.

Meer berichten