Foto: indebuurt Delft
Delftenaar van de week

Jeany schrijft boek met donker randje

Het is deze week boekenweek. Delftse Jeany Bijloo weet alles van schrijven. Ze is pas 22, maar heeft al twee boeken op haar naam staan, een tienerboek over internetpesten en een psychologische thriller. "Vaak wordt me gevraagd of het autobiografisch is, maar J.K. Roling heeft thuis toch ook geen toverstaf?"

DELFT - Jeany ontdekte al vroeg dat ze kon schrijven: "Toen ik op de basisschool zat moest ik een gedichtje schrijven. Ik leverde het in en mijn juf zei 'dat heb jij echt niet zelf geschreven'. Ik was natuurlijk verdrietig, totdat mijn moeder zei dat ik het eigenlijk als compliment moest zien." Op dat moment zocht de geboren en getogen Delftse er nog niet veel achter: "Het is niet zo dat ik toen al bedacht dat ik schrijver wilde worden." Toch liep het zo, iets meer dan twee jaar geleden. "Mijn vader en ik zaten samen bij Locus Publicus en bedachten toen dat we iets met onze creativiteit moesten doen. Ik had eerder wel geprobeerd om te schrijven, maar ik maakte nooit iets af en het niveau was eigenlijk niet goed genoeg. Toen dacht ik: 'laat ik nu eens een keer écht iets afmaken'.

Tienerboek met actueel thema

Dat werd Chaos Compleet." Het boek verscheen twee jaar geleden en vertelt het verhaal van een 17-jarige die wordt gefilmd tijdens het douchen, waarna het filmpje binnen no-time gezien is door het hele zomerkamp. "Een heel actueel probleem. Het boek bevat een boodschap voor tieners dat ze voorzichtig moeten zijn met social media", vertelt Jeany. Na haar debuut heeft ze zich nog niet volledig op het schrijven gestort: "Ik zie schrijven als hobby. Ik ben bang dat als ik het als werk ga zien mijn creativiteit minder wordt. Dan ga je schrijven omdat het moet."

Zelf zoeken naar een uitgever

Jeany is druk bezig met afstuderen op sociaal pedagogische hulpverlening en werkt ondertussen bij de politie in het team Dreiging en Risico inschatting. Dit werk inspireert haar. "Ik haal er geen grote verhaallijnen uit, maar wel details." Inmiddels is Jeany's tweede boek bijna klaar. Het wachten is nu op een uitgever. "Het vorige boek was makkelijker, die is uitgegeven via connecties die ik al had", vertelt de auteur. "Maar bij dit boek wil ik zelf zoeken naar een uitgever."

'Delft geeft zeker inspiratie voor interessante personages'

Als haar tweede boek een succes wordt, hoeven we niet bang te zijn deze BN-er-in-wording kwijt te raken aan een andere stad: "Ik ga nooit meer weg uit Delft. Steeds als ik hier rondloop zie ik weer nieuwe dingen. Voor de grotere verhaallijnen kijk ik eerder naar steden als Rotterdam en Den Haag, want daar is Delft te rustig voor. Maar Delft geeft zeker inspiratie voor de kleine details en interessante personages."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl.

Meer berichten