Foto: Annemarie de Vries
Foto: Annemarie de Vries (Foto: Annemarie de Vries)
Sporter van de week

Sporter van de week Wil de Visser trainde wel 1000 kinderen

Wil de Visser (64) is waarschijnlijk de enige oma in heel Nederland, die meer dan 1000 kinderen voetballen heeft geleerd. Je zou zelfs kunnen zeggen dat zij mede aan de basis van het succes van het huidige eerste elftal van sv Wippolder heeft gestaan.

Door Annemarie de Vries

DELFT/DELFGAUW - Een jaar of vijftien is Wil de Visser nu actief als hoofdtrainer van de F-jeugd (tegenwoordig JO-9 genoemd). Zelf begon ze met voetballen op haar negentiende bij de Delftse damesvoetbalvereniging KFC'71 en een jaar later maakte ze haar debuut in het Nederlands elftal. Wil: "Mijn ouders vonden het niet zo leuk, omdat ik op hoog niveau handbalde, maar toen ik voor het Nederlands elftal werd gevraagd, stond mijn vader enthousiast langs de lijn." Maar liefst tien jaar speelde Wil voor het Nederlands elftal, echtgenoot Kees en later ook zoon Erik gingen mee om haar aan te moedigen. De voormalig aanvoerster van Oranje vertelt: "Eigenlijk waren we vooral pioniers, want in Nederland stond het damesvoetbal nog in de kinderschoenen. Ik heb er een mooie tijd gehad."

'Meteen geaccepteerd in het mannenvoetbal'

Na haar eigen voetbalcarrière bleef Wil actief als trainster bij KFC'71 tot ze werd gevraagd door voorzitter Danny de Lee van sv Wippolder om de F'jes te komen trainen. En daar bleef het niet bij, Wil is ook nog hoofdtrainer geweest van de D's en maakt deel uit van de Technische Commissie als technisch coördinator van de jongste jeugd tot en met dertien jaar. "Ik ben vanaf dag één geaccepteerd binnen het mannenvoetbal", zegt Wil. "Ik heb nooit gemerkt dat iemand het raar vond, een vrouw op die plek." Belangrijk voor de trainster is een positieve aanpak: " Je moet de kinderen positief benaderen, ze zelf laten leren en dingen laten ontdekken, fouten maken hoort daar ook bij."

'Ik blijf er jong bij'

De Delftse liep al tegen de zestig toen ze nogmaals 'gescout' werd. Wil: "Janneke van den Bos van Zon kinderopvang vroeg of ik zin had om bij hun te komen werken. Dat vond ik erg leuk, maar ik moest wel mijn diploma pedagogisch medewerker halen. Ik ben best trots dat me dat op mijn leeftijd nog gelukt is. Het werk is hartstikke leuk. Ik blijf er jong bij." Ook zoon Erik en dochter Anja werken bij Zon. En Kees begeleidt het smurfenvoetbal voor kinderen van drie tot vijf jaar op woensdagmiddag bij sv Wippolder. De Visser: "Ja we hebben allemaal iets met kinderen, zit in de familie." Inmiddels heeft de Visser twee kleinzoons, Dani van zes en Mitch van drie, waar ze geweldig trots op is. En bij sv Wippolder is ze nog lang niet klaar: "Ik blijf tot ze me zat zijn."

Kent u iemand voor Sporter van de week? Stuur een email naar redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten