Sigaren- en tabaksfabriek Hillen.
Sigaren- en tabaksfabriek Hillen.
terug in de tijd

Verdwenen straten in Delft: De Bijlenbuurt aan het Zuideinde

Amateurhistoricus Henk van de Beek doet deze week weer een boekje open over verdwenen straten in Delft. Deze keer de Bijlenbuurt, een hele wijk die moest wijken voor de stadsvernieuwing.

DELFT - De Bijlenbuurt was gelegen aan het Zuideinde. Er is een boek geschreven over die buurt in 1999. Gezellig om te lezen, het begint met een bijna verdwenen stukje Delft. Het was een echt volkswijk, waar veel bekende Delftenaren hun huis hadden. De doorlopende straat is de Crommelinlaan, zo genoemd naar een scherpe bocht in de spoorrails, waar heel wat over te doen geweest is met een rijke grondbezitter. De zijstraten hadden een bloemennaam: Dahlia-, Tulp-, Rozen- en Leliestraat. Aan het eind van de wijk zat de sigarenfabriek van Hille waar honderden mensen werk hadden. In 1937 is de fabriek gesloten en in de jaren 1960 afgebroken. Ook dat is verleden tijd. Er waren behoorlijk wat winkels in de buurt. Onder andere Gebr. Bloom huishoudelijke artikelen, aardappelen, groenten en fruit J. Broos op het Zuideinde. A. van der Veen op de Hooikade. Brandstoffenhandel Gebr. T. en J. van Buuren, later ook verhuizingen. Broodbakkerij en verkoop J. Koelmans. A.J. S.Ch. Rust beheerde een Stadsherberg. Herenkapper en tabakswaren G.E.A. Voskuil zat op de Hooikade. Levensmiddelen T.C.M. Meyer en M. van Diggele. Loodgietersbedrijf H.H. Geers. Slagerij / fijne vleeswaren J.M.A.N. Lahnstein. Waterstokerij N. de Wit. Piet van Bergen had een verhuur van terrasboten in de binnenstad. We zijn klasgenoten geweest op de Prins Willemschool B in de jaren 1935 tot 1942. W. Meijer waterstokerij en brandstoffen.

Met de botte bijl

De schrijvers van het boek, Kees Spiero en Hen Morien, hebben hun best gedaan en verdienen alle lof. Hoe de wijk aan zijn naam is gekomen, en hoe de buurt is ontstaan, is met mysteries omgeven. Bij de oudste (nog in leven zijnde) bewoners komt in hun geheugen, als kind de naam reeds voor. Het is een naam die in de volksmond werd gebruikt en geen naam is die in de archieven voorkomt. De betekenis van de naam is niet ontstaan, zoals soms wel eens wordt aangenomen, omdat burenruzies met een bijl werden beslecht. De naam komt voort uit het feit dat afgemeerde schuiten in de winter in de Schie soms zaten vastgevroren en met de bijl moesten worden los gehakt. Ook dit is allemaal geschiedenis.

Reageren? Mail naar redactie.dp@psergroep.nl

Meer berichten