René Dings.
René Dings. (Foto: indebuurt Delft)
Delftenaar van de week

Delftenaar van de week René Dings bedenkt onze straatnamen

René Dings (45) komt uit het zuiden van het land, maar verloor zijn hart aan Delft tijdens zijn studie: "Ik leerde de Delftse geschiedenis kennen aan de hand van straatnamen." René zit al jaren in de straatnamencommissie van Delft en bracht hij onlangs het boek 'Over straatnamen met name' uit.

DELFT - René weet hij een stuk meer over Delft dan de gemiddelde Delftenaar. "Ik ben dol op taal en geschiedenis", vertelt René. "Toen ik als student in Delft kwam wonen, vroeg ik mij af wat al die straatnamen te betekenen hadden. Er bleken hele interessante verhalen achter te zitten." René verruilde Delft voor Rotterdam vanwege de liefde, maar hij blijft zich een echte Delftenaar voelen: "Mijn bedrijf Tremani zit hier, ik zit in de Delftse straatnamencommissie en ben voorzitter bij het Delftse ondernemersfonds. Eigenlijk speelt mijn leven zich dus nog voornamelijk af in Delft. Gelukkig maar, want Delft is echt goud waard."

'Rietveld komt van rietvelden en niet van de kunstenaar'

Op zijn website 'Over straatnamen met name' schrijft René al jaren over straten. Begin dit jaar werden zijn bevindingen gebundeld in een gelijknamig boek. "Delftenaren zullen heel veel voorbeelden uit mijn boek herkennen." Niet zo gek, want René maakte eerder al samen met zijn commissiegenoot Peter van der Krogt de app 'Straatnamen van Delft', waarin je van elke straat in Delft de betekenis op kan zoeken. René kent een heleboel leuke straatnaamweetjes uit zijn hoofd: "Wist je bijvoorbeeld dat 'de Vlouw' komt van een weidevogelnet wat vroeger in die straat gebruikt werd? Dat kwam omdat er toen nog een moerasgebied naast de stadsmuren van Delft lag. De straatnaam het Rietveld komt dan ook van de rietvelden die er lagen, en niet van de kunstenaar", vertelt René enthousiast.

'Leuk om bij te leren over je stad'

Wat is er nou zo fascinerend aan straatnamen? "Iedereen woont in een straat met een straatnaam, dus het is voor iedereen interessant. En er gaat veel meer geschiedenis in schuil dan dat je op het eerste gezicht zou denken." Toch weet René nog niet álle ins en outs van de Delftse geschiedenis: "Ik vind het bedenken van straatnamen heel eervol werk en het is leuk om bij te leren over de stad." Zo bedacht hij met de commissie onlangs straatnamen voor de vier nieuwe straten vlakbij de Henry Dunantlaan. "Vroeger stonden er molens die werden gebruikt voor de productie van buskruit. Daar komt ook de naam Kruitmolenpad vandaan. Nu is er gekozen voor namen van de oude molenaars die er woonden", vertelt René. "Het is leuk om dat uit te zoeken en te zien dat de geschiedenis eeuwen later herleeft op zo'n plek."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl.

Meer berichten