Delftenaar van de week

Delftenaar van de Week Myrrhe Michorius: Stadsclown creëert saamhorigheid

Het is druk op het speelplein in het Poptapark. Hordes kinderen op blauwe fietsjes en skelters, kids in de zandbak en een heleboel ouders op de bankjes aan de zijkanten. De aanstichter van deze gezelligheid: stadsclown Myrrhe Michorius.

DELFT - Midden op het plein staat een simpele keet. Bij Poptaland Speelbal kunnen kinderen uit de buurt drie middagendagen per week fietsen, skelters en ander speelgoed lenen. Myrrhe gaf de Poptaland Speelbal in de zomer van 2015 een nieuwe boost met haar Stichting de Mobiele Clownfabriek: "Het project bestond al, maar is na overlijden van de initiatiefneemster in 2010 helemaal ingestort. Het leek me een goed idee om dit juist in deze wijk weer nieuw leven in de blazen." Poptahof was uitermate geschikt voor de Speelbal: "Ik kwam in de zomer van 2015 naar de Poptahof voor een clownsoptreden en dacht, 'wat een zooitje'. Toen ben ik me in gaan zetten voor deze speelkeet. Het stimuleert kinderen om buiten te spelen, maar het creeërt ook saamhorigheid in de buurt. Het is een wijk met veel verschillende culturen, waardoor mensen niet snel op iemand afstappen. Hier doen we dat wel. We houden elke dag een koffiemomentje, daar komen heel veel mensen op af."

Wasverzachter van de buurt

Een clown als Myrrhe past goed in zo'n project als de keet: "Als clown wil ik de wasverzachter van de buurt zijn, door op een laagdrempelige manier mensen bij elkaar te brengen. Dat clown zijn én zorgen, dat zit in me." Myrrhe's alter ego, Clown Pippap, werd geboren in 1995, na een vierjarige clowns-opleiding. "Mensen denken dat clowns alleen maar lollig of dom zijn. Ze zeggen altijd 'doe eens leuk', maar clowns zíjn helemaal niet leuk. Clowns houden de mensen een spiegel voor met hoe belachelijk ze zelf zijn. Clown zijn is heel veelzijdig. Ik kan bijvoorbeeld een leuk optreden geven tijdens een buurtfeest, maar ik ben ook zorgclown voor ouderen. Die vinden er niks aan hoor, als ik een beetje met balletjes in de lucht sta te gooien."

'Hard werken, samenwerken en jezelf overal laten zien'

Inmiddels is Clown Pippap niet alleen niet meer weg te denken van het plein in Poptahof, maar bekend in heel Delft: "Delft miste wat, dus bombardeerde ik mezelf twee jaar geleden tot stadsclown. Dat is hard werken, samenwerken en jezelf overal laten zien." Myrrhe doet tal van duurzame projecten met de Papaver, werkt voor het onderhoud van de Speelbalfietsen samen met stichting Stunt en regelde vorig jaar een kinderboot tijdens het Varend Corso. Een bezige dame met hart voor Delft: "Als clown houd je het vaak luchtig, maar ben je ook altijd educatief bezig."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl

Meer berichten