terug in de tijd

Melkslijter van der Vaart kwam langs de deur op zijn bakfiets

Amateurhistoricus Henk van der Beek schrijft deze week over een fenomeen dat in de eerste helft van de twintigste eeuw een vertrouwd beeld was in Delft: de melkslijter.

Bij de familie Van der Vaart ging het van vader op zoon. Een trouwe lezeres van deze rubriek vroeg mij of het mogelijk was iets over haar vader en opa te schrijven. Melkhandel op de bakfiets in een eigen wijk, daar werd goed op gelet; het was hard werken. De melkhandel was niet het enige, de bakker kwam aan de deur, ook de groentewagen stond een uur lang in dezelfde straat, kortom er werd heel veel aan de deur verkocht. Opa Abraham (geboren 17 september 1880 in Rijswijk) trouwde in Delft op 4 maart 1914 met Martha Onderstal (geboren 8 augustus 1890). Zij woonden toen aan de Patrimoniumstraat 15. In 1925 begon Abraham met de melkhandel en ging met de bakfiets de wijk in. Het was zwaar werk, zes dagen in de week. Zijn vrouw bleef in de winkel. Er stonden hen moeilijke jaren te wachten, zoals de jaren dertig met veel werklozen en armoe en de oorlogstijd. Maar Bram had karakter en sloeg zich door deze tijd heen als een kerel!

Van vader op zoon

Zijn zoon Cornelis A. werd op 29 januari 1929 geboren en is de opvolger van zijn vader geworden. Vanaf 1950 ging hij zijn vader al helpen, om in 1953 de zaak over te nemen. Later is grootvader met zijn vrouw naar Rheden verhuisd en heeft daar anderhalf jaar in bejaardenhuis De Beukenhof gewoond. Zijn vrouw is daar op 13 maart 1969 overleden, Opa is 90 jaar geworden hij overleed 21 september 1970. Cor heeft de melkwijk volgehouden tot 1962. Hij trouwde in januari 1953 met Aagje J. Lagerwerf (geboren 28 juni 1931). Zij overleed al op 17 maart 1962. Zij is maar 31 jaar geworden.

Cor kwam terug

Cor hertrouwde op 2 oktober 1964 met Lammigje Klok in Assen en is 3 jaar in Drenthe blijven wonen. Delft kon hij toch niet vergeten en in 1967 keerde hij terug en is in de Persijnlaan 4 gaan wonen. Zijn dochter Ria woont nog in Delft en doet vrijwilligerswerk in een bejaardenhuis. De melkhandel zoals het vroeger was is nooit meer terug gekomen.

Reageren? Stuur een email naar redactie.dp@persgroep.nl

Reageren? Stuur een email naar redactie.dp@persgroep.nl. De redactie stuurt uw bericht door naar Henk van der Beek.

Meer berichten