Logo delftsepost.nl


De aandrijving van de DUT14, gebouwd door het Formula Student Team Delft, zit in het wiel. De superauto staat nu te pronken in de stationshal.
De aandrijving van de DUT14, gebouwd door het Formula Student Team Delft, zit in het wiel. De superauto staat nu te pronken in de stationshal.

Jaar van de Technologie geopend: supervoertuigen TU Delft te zien in stationshal

2016 was het 'Jaar van Vermeer'. 2017 is het 'Jaar van de Technologie'. Het 175-jarig jubileum van de Technische Universiteit Delft is de aanleiding om technologie een jaar lang zichtbaar te maken in de stad. Voor de Delftenaar en de toerist.

DELFT - En dat zichtbaar maken begint meteen op het station. In de stationshal staan zonnewagen Nuna5, racewagen DUT14 en 's werelds snelste fiets, de VeloX, opgesteld in grote vitrines. De supervoertuigen, die stuk voor stuk wereldrecords hebben gebroken, van de studententeams van de TU laten iedereen die de stad binnenkomt zien dat Delft de stad van technologie en innovatie is. 'Delft - Stad van Technologie', zoals het themajaar officieel heet, is een samenwerking van de TU Delft, gemeente Delft en verschillende partijen en de stad. Wethouder Ferry Förster (STIP) vindt dat het tijd is voor een technologiejaar. "175 jaar TU Delft , dat moeten we met zoveel mogelijk mensen vieren. Want Delft mag trots zijn op wat de TU presteert. Ik krijg wel eens het verwijt dat we niet laten zien dat Delft de stad van TU is. Dit jaar laten we zien wat er bij de universiteit en de kennisbedrijven gebeurt. Zo willen we de wereld van de universiteit en de wereld van de Delftenaar met elkaar verbinden. Zodat we dat trotse gevoel met elkaar kunnen delen."

International Festival of Technology

De wethouder opende het technologiejaar samen met Tim van der Hagen, voorzitter College van Bestuur van de TU Delft. Ook hij vindt het van wezenlijk belang om de band tussen TU en stad te versterken. "Onze 22.000 studenten en medewerkers voelen zich énorm verbonden met de stad. Ze wonen en winkelen er, gaan er uit en naar de sportvereniging." In november sloten de gemeente en universiteit een convenant af. Samen gaan ze onder meer werken aan de bereikbaarheid van de campus. Maar ook dit themajaar draagt bij aan het zichtbaar maken dat Delft een topuniversiteit heeft en dé stad van de technologie is. Begin juli organiseert de TU Delft het International Festival of Technology, waarmee het instituut zichzelf aan de buitenwereld toont.

QR-code en posterwand

De tentoonstelling op het station is het begin. Net als in het Jaar van Vermeer slaan Delftse organisaties, bedrijven en winkeliers de handen ineen. Centrummanager Tom de Weerdt: "In de loop van het jaar komen er objecten van TU Delft in de Delftse etalages te staan. Er komen grote en kleine festivals. En we zijn bezig met een ambitieus plan om technologie zichtbaar te maken langs de snelweg." Delft is straks niet meer te missen.

In de stationshal kunnen reizigers via een QR-code bij Nuna, DUT en VeloX meer te weten komen over de techniek achter deze projecten. Ook is er een grote posterwand die een beeld geeft van de ontwikkeling van wetenschap en techniek in Delft.

Reageer als eerste
Meer berichten