terug in de tijd

Terug in de Tijd door henk van der Beek: het oude station

Amateurhistoricus Henk van der Beek vraagt zich af hoe het stationsgebied er straks uitziet. Hij herinnert zich nog levendig de tijd dat zijn vader voorman was bij de Spoorwegen.

Als u dit leest liggen de Paasdagen weer achter ons. Ook deze dagen zijn anders geworden dan ze vroeger waren; de nieuwe tijd is niet meer tegen te houden. De jeugd vraagt dikwijls aan mij hoe wij het vroeger hadden, hoe we ons vermaakten in moeilijke tijden, zoals de crisis en de oorlogsjaren. Velen leven onbevangen, maar sommige zien de toekomst somber in. Ik zeg altijd: houd moed, er komen altijd betere tijden. Er komen weer volop toeristen die sommige delen van de stad niet meer zullen herkennen.

Wat gebeurt er toch met ons mooie station?

Zelfs voor echte Delftenaren is het westelijke deel rondom en achter het station onherkenbaar geworden. Wat gaat er gebeuren met ons mooie station, waar ik dierbare herinneringen aan heb? Mijn Vader is veertig jaar bij de spoorwegen (als voorman rangeerder) werkzaam geweest. Met mijn zusje Nieta gingen we altijd eten bij hem brengen op het station. Het Westerkwartier blijft een woonwijk waar wel het een en ander heeft plaats gehad. Aan het eind van de Bleyswijckstraat komt veel nieuwbouw te staan, ga er eens heen wandelen dan ga je afvragen of daar eens het Laantje van Vollering heeft gelegen met al zijn sportvelden.

De zomer is in aantocht, laten we in alles optimistisch blijven en een zonnige tijd tegemoet gaan. Loop de oude Klis-route in de binnenstad op je gemak en denk aan vroeger, toen we elkaar daar altijd tegen kwamen en een bakkie gingen drinken.

Reageren?

Wilt u reageren op een verhaal in Terug in de Tijd of heeft een leuk verhaal over vroeger dat u met de lezers van de Delftse Post wil delen? Stuur een email naar redactie.dp@persgroep.nl. De redactie stuurt uw bericht door naar Henk van der Beek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden