Bernice rechts. (Foto: Ron Jutte)
Bernice rechts. (Foto: Ron Jutte) ( (Foto: Ron Jutte))
Sporter van de week

Sporter van de week: Sport kent geen beperking voor Bernice

Bernice Leming (17) uit Delfgauw voetbalt linksvoor in de MO19-1 bij DSVP Pijnacker. Wat dit zo bijzonder maakt is dat Bernice als enige in het team doof is. Haar team staat op dit moment bovenaan in de competitie en Bernice heeft daar met haar doelpunten een mooi aandeel in gehad. Bernice: "Voor mij is het heel normaal, ik zit in een geweldig team."

DELFGAUW - Tot twee jaar geleden zwom Bernice fanatiek, ze droomde zelfs van de Olympische Spelen, tot een blessure roet in het eten gooide. Bernice was het stil zitten zat en bezocht een clinic van ADO in Zoetermeer. Daarna had ze de smaak te pakken. Ze meldde zich aan voor een clinic van Bayern München samen met een eveneens dove vriendin. Ze hadden in hun email niet gezegd dat ze doof waren, uit angst dat ze dan niet uit genodigd zouden worden. Op aandringen van haar moeder, stuurde de voetbalster er een mail achteraan om eerlijk te vertellen hoe de vork in de steel zat. Bayern durfde de uitdaging aan en nodigde de meiden uit. Samen met de moeder van Bernice, die mee was als tolk, waren ze tien dagen te gast. Na afloop zei de jeugdtrainer dat Bernice in Nederland een goede club moest zoeken om te voetballen.

Extra goed opletten

Na de zomer van 2015 begon Bernice bij DSVP. Het was voor DSVP de eerste keer dat er iemand kwam voetballen die doof was, maar het bleek geen enkel probleem. Bij de trainingen heeft Bernice een tolk mee en tijdens de wedstrijden redt zij zich prima. Bernice: "Ik moet extra goed kijken en opletten, ze kunnen me niet roepen. Als de andere meiden stoppen weet ik dat er gefloten is. De scheids weet ook dat ik doof ben." De meiden in het team doen hun best om met Bernice te communiceren. Ze kennen al een paar gebaren en praten heel duidelijk, zodat Bernice kan liplezen." Bernice voelt zich enorm thuis bij DSVP en dat komt vooral omdat ze open staan voor alles en niet nadenken voor haar of dingen gaan invullen. Bernice: "Als je doof bent, sta je altijd achter en liefst op doel. Maar toen ik tegen de coach zei, dat ik voor wilde, vond hij dat prima." Zo gaat het ook op haar school, het Hout en Meubelcollege in Rotterdam en bij haar bijbaan bij de McDonalds. Zij geeft aan wat ze kan in plaats van andersom, zoals vaak gebeurt bij mensen met een beperking. Bernice: "Ik vroeg bij McDonalds of ik in de keuken mocht en het gaat prima."

Kampioen? 

Naast DSVP is Bernice op nationaal niveau actief in het Nederlands Doven Zaalvoetbalteam, dat volgend jaar naar de EK gaat. Wie Bernice op gras wil zien spelen, heeft dit seizoen nog één kans, aanstaande zaterdag om 11.00 uur bij DSVP. Dit is een belangrijke wedstrijd, als haar team deze wedstrijd wint is de kans groot dat ze kampioen worden.

Wilt u een sporter van de week tippen? Stuur dan een email naar redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden